Mest utsatta är medelålders män och förutom kön och ålder är också alkohol en viktig förklaring till statistiken. Det skriver bland annat Dagens nyheter.
Löper mer än dubbelt så stor risk
När man granskade närmare 4 000 venska drunkningsfall fann forskarna att män löper mer än dubbelt så stor risk som kvinnor.
Till Dagens nyheter säger Johanna Gustavsson, adjukt i riskhantering, att “en gissning är att män generellt sett är mer riskbenägna”.
Hälften har alkohol i blodet
Hälften av alla män som drunknar har alkohol i blodet och i åldrarna 45-64 år är siffran 65 procent. Överlag löper personer med alkoholmissbruk större risk att drunkna, det konstaterar forskarna i sin rapport.
Motsvarande för kvinnor ligger siffran på 30 procent. Andra riskfaktorer, förutom alkohol, är till exempel att inte bära flytväst.
Juli månad värst
Under juli månad drunknar flest människor i Sverige och Johanna Gustavsson som även är en av författarna till studien anser att “samhället behöver jobba mer med förebyggande åtgärder”.
Hon säger till Dagens nyheter att hon vill se ett nationellt program för drunkningsprevention och tycker det är angeläget att lyfta frågan. Fyra gånger fler personer omkommer i drunkningsolyckor under juli månad jämfört med vintertid.
Så gör du vid drukningstillbud
Den bästa livräddaren är en torr livräddare. En nödställd på djupt vatten kan lätt dra ner dig i djupet, även ett litet barn. Därför ska du alltid ha med dig en “förlängd arm” när du simmar ut.
- Varna och larma. Gör andra uppmärksamma på vad som hänt. Ring, eller be någon att ringa, 112 .
- Hur du hämtar den nödställde. Den bästa livräddaren är en torr livräddare. En nödställd på djupt vatten kan lätt dra ner dig i djupet, även ett litet barn. Undersök om det finns möjlighet att använda t.ex. en båt eller en livboj som du kan kasta. Måste du själv simma ut ska du ha med dig en ”förlängd arm”. Det vill säga något som du kan använda mellan dig och den nödställde. Det bör helst vara något stort som kan flyta, t.ex. en livboj eller uppblåsbar flytleksak. Annars kan du kanske använda en jacka, gren eller något annat som finns i närheten. Tillbaka mot land är det är ofta lättast att simma baklänges, då har du också bra överblick och kan hålla upp den drabbades ansikte ovanför ytan. Andas inte personen ökar överlevnadschansen om du kan göra några inblåsningar redan i vattnet.
Hjärt-lungräddning vid drunkning
- Lägg personen på ett hårt underlag om det går. Är personen medvetslös och har onormal eller ingen andning måste hjärt-lungräddning sättas in direkt. Det är en fördel om ni kan vara två som hjälps åt.
- Gör först 5 inblåsningar Till skillnad från vanlig hjärt-lungräddning gör man vid drunkningsolyckor först 5 extra inblåsningar, eftersom kroppen måste syresättas ordentligt.
- Böj bak personens huvud något, kläm åt näsan, andas in i munnen.
- Du gör rätt om du ser att personens bröstkorg höjer sig. Finns vatten i lungorna kommer det upp av sig självt.
- 30 tryck på bröstkorgen. Tryck mitt på bröstkorgen i en takt av ca 100 per minut, d.v.s. något snabbare än 1 tryck per sekund. Tryck ner minst 5 cm. Det är lättast om du använder två händer, har raka armar och befinner dig ovanför personens bröstkorg.
- Gör 2 inblåsningar
- Varva sedan 30 tryck och 2 inblåsningar utan avbrott ända tills ambulans eller räddningstjänst anländer.
På mycket små barn kan det vara lättare att göra inblåsningar om din mun täcker både barnets mun och näsa. Det räcker också att blåsa in den mängd luft du redan har i din egen mun och att trycka på bröstkorgen med två fingrar istället för med hela handen.
Hjärt- och lungräddning av barn
- Är inte barnet vid medvetande och har onormal eller ingen andning måste hjärt-lungräddning påbörjas direkt. Lägg barnet på hårt underlag om det finns. Böj bak huvudet något.
- Gör 5 inblåsningar
- Kläm åt barnets näsa och blås in i munnen. Du behöver inte ta några djupa andetag, använd luften du redan har i din mun. Se samtidigt på barnets bröstkorg, om det höjer sig gör du rätt. På mycket små barn kan det vara enklare att din mun täcker både mun och näsa på barnet.
- Försök att göra inblåsningarna så tidigt som möjligt, gärna redan i vattnet, då ökar överlevnadschanserna.
- Tryck sedan 30 gånger på bröstets nedre hälft
- Använd raka armar och tryck ner bröstkorgen ca 4-5 cm i en takt av ca 100 per minut, d.v.s. något snabbare än 1 tryck per sekund. På små barn kan du använda två fingrar istället för båda händerna.
- Gör 2 inblåsningar
- Varva sedan 30 tryck med 2 inblåsningar utan avbrott tills räddningstjänst eller ambulans anländer. Var inte rädd att starta hjärt-lungräddning! Det är bättre att försöka än att inte göra något alls!
Om personen andas och har puls. Om personen visar tydliga livstecken, t.ex. rör på sig eller öppnar ögonen och har en normal andning, ska du lägga personen i framstupa (stabilt) sidoläge. Det gör att luftvägarna hålls fria. Kontrollera medvetande och andning fortlöpande. Var beredd att påbörja hjärt-lungräddning om det skulle behövas. Torka torrt och svep in personen i något som håller värmen. En våt människa förlorar snabbt sin kroppsvärme.
Den som drabbats av en drunkningsolycka ska alltid till sjukhus för undersökning.
Ta hand om dig själv. En drunkningsolycka är en omskakande händelse. Se till att du, eller andra som varit inblandade, får hjälp och stöd att bearbeta händelsen.