Vad är lustgas?
Lustgas, eller dikväveoxid (N2O), är en färglös gas med en sötaktig lukt som har flera användningsområden men som på senare år blivit allt vanligare som berusningsmedel, särskilt bland ungdomar och unga vuxna, enligt Folkhälsomyndigheten. Denna trend har väckt oro bland hälsomyndigheter och lett till en markant ökning av samtal till Giftinformationscentralen (Folkhälsomyndigheten, 2024).
Lustgas: användningsområden & lagstiftning
Inom sjukvården används lustgas som ett smärtlindrande läkemedel, särskilt vid förlossningar, där den blandas med syrgas för säker användning. Utanför sjukvården används lustgas som drivgas i livsmedelsprodukter, främst i gräddsifoner. I dagsläget är lustgas inte klassificerat som narkotika eller förbjudet i Sverige. Dock har en statlig utredning föreslagit begränsningar i försäljningen, inklusive ett förbud mot försäljning till personer under 18 år. Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings (CAN) skolundersökning 2023 hade 4% av eleverna i årskurs 9 och 10% av eleverna i gymnasiets år 2 provat lustgas (Folkhälsomyndigheten, 2024).
CAN:s skolundersökning visar också att användningen är:
- vanligare bland elever i storstadsområden
- ungefär lika vanlig bland killar som bland tjejer
- tydligt sammanhängande med bruk av alkohol, narkotika och tobak.
Vad kan hända om du använder lustgas?
När lustgas används inom sjukvården är den alltid blandad med syrgas och utbildad personal styr hur mycket man ger. Om du väljer att använda lustgas som berusningsmedel på fest får du i dig mer koncentrerad gas och riskerar att få syrebrist. Du kan svimma, slå dig illa om du faller och i värsta fall dö. Lustgasen förstör vitaminer i kroppen, till exempel B12, som krävs för att bilda nya celler och detta kan enligt Umo.se orsaka symtom, exempelvis:
- Du blir klumpig, tappar känseln eller får sämre känsel i delar av kroppen, vilket kan leda till att du får svårt att använda mobilen.
- Du kan få ångest och känna dig ledsen.
- Du kan se saker som inte finns.
- Du får svårt att tänka. Saker som du brukar kunna lösa blir svårt.
- Du kan få muskelsvaghet som gör att du inte orkar stå och gå.
- Du kan kissa på dig.
- Du kan bli beroende av lustgas.
Det bästa är att aldrig prova lustgas som berusningsmedel, då det inte går att säga hur mycket du kan få i dig utan att få skador. Men ju mer lustgas du använder, desto större risk att du får allvarliga skador.
Sök vård
Om du mår dåligt efter att du har använt lustgas kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning. Det finns läkemedel som kan minska riskerna för att du ska få skador som inte läker. Om du har blivit beroende av lustgas kan du få hjälp av vården att sluta använda lustgas.
Hälsorisker med lustgas
Användning av lustgas kan enligt droginformation.nu medföra flera allvarliga hälsorisker:
Akuta risker:
- Syrebrist är den största faran vid inandning av koncentrerad lustgas direkt från gastuber. Detta kan leda till medvetslöshet, försvagning av hjärtmuskeln och nedsatta skyddsreflexer. I värsta fall kan syrebristen resultera i dödsfall.
- Köldskador i näsa, läppar, stämband och övre luftvägar kan uppstå på grund av gasens låga temperatur.
- Ökad risk för komplikationer när lustgas kombineras med andra droger eller alkohol.
Långsiktiga risker:
- Skador på nervsystemet och ryggmärgen kan uppstå vid långvarig, upprepad användning. Detta beror på att lustgasen avaktiverar kroppens B12-vitamin, vilket är särskilt riskabelt för personer som redan har B12-brist.
- Nervskador kan leda till känselbortfall, domningar och muskelskador.
- Hjärnskador kan förekomma.
- Psykiska problem som ångest, förvirringstillstånd, hallucinationer och depression kan utvecklas.
- Ökad risk för blodproppar i lungor och hjärta, vilket är en allvarlig biverkning.
Det är viktigt att notera att B12-vitaminbrist orsakad av lustgasanvändning inte kan åtgärdas genom kosttillskott, då lustgasen förstör all B12-vitamin i kroppen, inklusive den som tillförs via mat och tillskott. Det är även viktigt att poängtera att dessa risker gäller särskilt vid användning av koncentrerad lustgas, till skillnad från den utspädda form som används under kontrollerade förhållanden inom sjukvården.
Miljöpåverkan av lustgas
Utöver hälsoriskerna har lustgas även en betydande miljöpåverkan. Det är en kraftfull växthusgas som bidrar till klimatförändringarna. Ett kilo lustgas motsvarar utsläppen från cirka 300 kilo koldioxid, vilket är jämförbart med att köra en bil genom hela Europa.
Slutsatser kring lustgas
Trots att lustgas kan uppfattas som ofarligt på grund av dess användning inom sjukvården, är det viktigt att förstå skillnaden mellan medicinsk användning och berusningsbruk. De potentiella hälsoriskerna och miljökonsekvenserna gör det angeläget att öka medvetenheten om farorna med lustgasanvändning i berusningssyfte, särskilt bland ungdomar och unga vuxna. Vården spelar en viktig roll i att både behandla skador och hjälpa personer att sluta med lustgasanvändning.