Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Lunginflammation

Lunginflammation innebär att lungan har blivit inflammerad utav bakterier eller virus. Det är lungans inre delar, de små luftfyllda blåsorna som kallas alveoler, som påverkas. Hälften av alla lunginflammationer beror pneumokockbakterier och ger den typiska lunginflammationen med symtom som feber, smärtor i bröstet, hosta, andfåddhet och en allmän sjukdomskänsla. De flesta som får lunginflammation får antibiotika och blir helt friska inom någon månad.

Annons:

Så uppstår lunginflammation

Lunginflammation smittar via virus, bakterier, svampar eller parasiter som man andas in. Lunginflammation kan även orsakas av att giftig rök andas in vid en brand. Men mer än hälften av alla lunginflammationer orsakas dock av pneumokockbakterier. Hos ungdomar och unga vuxna kan andra smittämnen vara vanligare, som till exempel mikroorganismen mykoplasma som ibland orsakar epidemier.

Åldern spelar stor roll för vem som får lunginflammation. Små barn och mycket gamla drabbas mest. Anledningen är att immunförsvaret hos ett litet barn inte är färdigutvecklat, medan immunförsvaret hos äldre människor är försvagat av sjukdomar och åldrande.

Vanliga symtom vid lunginflammation

Den typiska lunginflammationen börjar med feber och frossa, smärtor i bröstet och hosta. Från början är hostan torr men efter ett tag blir hostan mer lös och slem hostas upp från lungorna. Slemmet är ofta gult eller rostfärgat och kan innehålla blod. Vid lunginflammation påverkas andningen som kan bli snabb. Det gör ofta ont att andas in djupt och att hosta. Man känner sig ofta sjuk och är medtagen.

Hur behandlas lunginflammation

Lunginflammation behandlas med antibiotika, oftast vanligt penicillin.

Är det däremot mikroorganismen mykoplasma som orsakat lunginflammationen används annan typ av antibiotika, eftersom vanligt penicillin inte har någon effekt mot dem.

Hur lång tid det tar att bli frisk från en lunginflammation kan variera beroende på hälsotillstånd. Unga och vuxna blir friska fortare medan gamla människor kan vara påverkade av sjukdomen en längre tid. Riktigt små barn och äldre personer kan ibland kräva sjukhusvård.
Trötthet och hosta kan dock vara kvar i någon månad efter det att man blivit frisk, rethosta kan också förkomma.

Egenvård

• Drick mycket, slemmet blir lättare att hosta upp
• Hostmedicin och febernedsättande medel kan lindra
• Lungorna fungerar bättre om du står och sitter än när du ligger
• Sov med flera kuddar under huvudet
• Undvik fysisk ansträngning

Vaccination

Eftersom influensa kan utvecklas till lunginflammation är det bra att vaccinera sig mot influensa om man tillhör en grupp som kan ha svårt att klara av en lunginflammation. Det gäller främst personer över 65 år och har hjärt- eller lungsjukdom, diabetes eller har nedsatt immunförsvar av annan orsak. Tillhör man någon av dessa grupper, eller om man har fått sin mjälte borttagen, bör man också vaccinera sig mot pneumokocker. För spädbarn ingår nu vaccination mot pneumokocker i det vanliga barnvaccinationsprogrammet.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: