Syftet med reklamförbudet är att minska fetman hos barn, men det råder delade meningar huruvida förbudet kommer kunna bidra till att motverka övervikt eller ej.
Stort stöd för reklamförbudet
I maj 2018 föreslogs förbudet mot att visa reklam för onyttig mat och dryck i Londons kollektivtrafik. Förslaget fick då stöd av 82 procent bland de 1 500 tillfrågade, enligt representanter från staden.
Förbudet gäller reklam för mat och dryck som innehåller höga halter av fett, salt och socker och i måndags påbörjades arbetet med att plocka ned affischer från tunnelbanan, bussar och busshållplatser.
Barnfetman en ”tickande bomb” enligt borgmästaren
Borgmästare Sadiq Kahn kallar problematiken med den ökande fetman hos barn som en ”tickande bomb” och tror att tilltaget med reklamförbudet kommer att ha en positiv inverkan på stadens invånare, även om han är medveten om att det inte kommer att lösa problemet fullt ut.
Branschorganisationen The Advertising Association har däremot inte lika stor tilltro till den nya policyn och tror inte att den kommer ha någon större inverkan på de ”sociala problem som driver på övervikt”, samt att de kan komma att göra det dyrare för resenärer.
Kommer inte hindra annonsörerna från att göra reklam
Allt reklam för onyttig mat kommer dock inte att försvinna då det finns företag som har betalat för reklamutrymmet under längre perioder. Däremot kommer alla framtida reklambokningar att ses över så att de överensstämmer med den nya policyn.
Bland annonsörerna är det flera som har meddelat att förbudet inte kommer hindra de i att göra reklam för sina produkter, men att de kommer att välja produkter som inte anses för onyttiga.