Då är risken stor att du har drabbats av torra slemhinnor och när det kommer till torra och sköra slemhinnor är kvinnor i klimakteriet överrepresenterade. Det finns dock hjälp som är effektiv.
Klimakteriet, östrogenbrist och torra slemhinnor
I samband med klimakteriet är det vanligt att östrogenet minskar. Detta kan bland annat leda till irritation och klåda i underlivet, flytningar, värmevallningar, plötslig hjärtklappning, sömnproblem men även till nervositet, retlighet, depression och minskad sexlust. I samband med östrogenbristen förlorar huden och slemhinnorna sin elasticitet och fuktighet och det leder till torra slemhinnor.
Många kvinnor under klimakterieåren lider påtagligt av torra slemhinnor men väldigt få kopplar detta samman med den hormonella förändringen i kroppen. Torra slemhinnor som drabbar underlivet kan leda till svårighet med sex och det i sin tur ökar stressnivån. Till skillnad från mäns problem med erektion anses kvinnors minskade sexlust i samband med klimakteriet och torra slemhinnor vara mer tabu. Men det finns som tur är behandling.
Det är också vanligt att äldre kvinnor kan få upprepade urinvägsinfektioner på grund av sköra slemhinnor. Läkemedelsverkets rekommendationer vid återkommande urinvägsinfektioner hos äldre kvinnor är bland annat att använda lokal östrogenbehandling.
Behandling av torra slemhinnor i underlivet
En ofta rekommenderad behandling av torra slemhinnor är lokalt applicerat östrogen eller östrogenfri fuktgel, vilket kan vara ett alternativ om problemen inte beror på östrogenbrist eller att kvinnan av någon anledning vill undvika östrogen. Fördelen med lokal behandling är att dosen östrogen är så låg att den inte ökar risken för cancer vilket östrogenbehandling med tabletter kan göra, även om risken är liten. På marknaden finns idag flera receptfria produkter; Ovesterin, som kräm eller vagitorier, Vagifem som vagitorier, Oestring som vaginalt inlägg och Vagidonna som vaginaltablett. Det finns även möjlighet att få det utskrivet på recept och trots att det inte ingår i läkemedelsförmånen, blir det billigare. Vagitorier kallas den beredningsform man använder för att tillföra läkemedel till slidan.
En behandling med östrogen innebär att man ersätter den minskade mängd könshormon som kroppen själv ska producera. Hormoner i läkemedelsform, östrogenet i medicinen, stärker slemhinnan i underlivet och hjälper till att lindra besvären som uppkommer vid torra slemhinnor.
Det finns även en så kallad peroral behandling, Oestriol, som är en tablett. Det finns dock en liten risk för att peroral behandling kan leda till blödningar och man rekommenderar därför många gånger i första hand lokalbehandling.
Östrogenfri lokal behandling
Om orsaken till besvär med torra slemhinnor inte orsakas av östrogenbrist eller att kvinnan inte vill eller kan använda östrogen finns det östrogenfria alternativ till lokal behandling med östrogen. Den östrogenfria gelen kan användas i kombination med lokal östrogenbehandling.
Våga föra dialog med din läkare om torra slemhinnor i underlivet
Att drabbas av torra slemhinnor i underlivet kan vara jobbigt både fysiskt och psykiskt och är något som faktiskt kan behandlas. Genom att tala med din läkare och se över de alternativ som finns, öppnar du upp dig för en högre livskvalitet.
Som vid all medicinsk behandling är det viktigt att du följer ordinationer och håller en kontinuerlig uppföljning med din läkare för att undvika komplikationer och problem.
Tips vid torra och sköra slemhinnor
Alla som någon gång haft torra och sköra slemhinnor vittnar om att det är jobbigt. Både fysiskt men också psykiskt, då det kan kännas “pinsamt” att prata om. Men, det finns ingen anledning att bita ihop och lida.
Om du har känt igen dig i symtomen så prata med din läkare/gynekolog för att hitta orsaken och även en behandling som kan hjälpa just dig.