Ange ditt sökord

Drunkning är inte som på film, det innebär inte alltid flaxande armar och skrik på hjälp. Foto: Shutterstock

Drunkning är inte som på film, det innebär inte alltid flaxande armar och skrik på hjälp. Foto: Shutterstock

Livbojar räddar flera liv varje år. Få vet dock hur man använder en livboj på rätt sätt. Foto: Shutterstock

Livbojar räddar flera liv varje år. Få vet dock hur man använder en livboj på rätt sätt. Foto: Shutterstock

Ljudet av en drunkning ska rädda liv – så kastar du livbojen rätt

I motsats till vad många tror innebär en drunkning ofta små rörelser och diskreta ljud som kan vara svåra för förbipasserande att märka, om de inte vet vad de ska vara uppmärksamma på. För att utbilda fler i hur en verklig drunkning kan låta har Trygg-Hansa tagit fram ”The Sound of Drowning” – ett ljudspår med en simulerad drunkning. Och det låter inte som många tror.

Annons:

var uppmärksam vid vattnet i sommar och hjälp till att sprida kunskapen – för en tryggare badsommar!

Varje år räddas minst 14 liv med hjälp av någon av de 80 000 livbojar som finns uppsatta runt om i Sverige men ännu fler olyckor hade kunnat sluta lyckligt om fler visste vad som faktiskt händer vid en drunkning. Eller snarare vad som inte händer. En vanlig missuppfattning är nämligen att drunkning ser ut som på film, med flaxande armar, höga rop på hjälp och stora plask. Sanningen är att drunkning ofta går fort och sker i tysthet. 

Fler ska veta när och hur livbojarna ska användas

Enligt Svenska Livräddningssällskapet drunknade 135 personer förra året. Målet med initiativet är att göra fler uppmärksamma på hur det faktiskt kan se ut och låta när någon håller på att drunkna så att fler ska veta när och hur livbojarna ska användas, då kan vi tillsammans rädda fler liv. 

Var uppmärksam vid vattnet i sommar och hjälp till att sprida kunskapen – för en tryggare badsommar.

Drunkningsljud – ASMR

Ljudspåret är inspelat med så kallad ASMR-teknik, ”Autonomous Sensory Meridian Response”, en växande global trend där man med hörlurar lyssnar på oerhört skarpa men behagliga och avslappnande ljud. Ljudspåren innehåller ofta viskningar och bakgrundsljud som exempelvis skrapningar, prassel och bläddringar i papper som sedan förstärks för att skapa audiell stimulans.

För en förbipasserande på stranden eller bryggan är ett drunkningstillbud ute i vattnet ofta inte mer än ett lågmält bakgrundsljud, snarare än en panikartad och högljudd nödsituation. Man måste vara uppmärksam för att kunna identifiera ett drunkningstillbud och Trygg-Hansa har därför valt att simulera drunkningsljudet med hjälp av just ASMR.

Drunkning är inte alltid som på film

Drunkning är inte som på film, det innebär inte alltid flaxande armar och skrik på hjälp. Vanliga tecken på att någon håller på att drunkna är istället att personen hyperventilerar, har huvudet bakåtlutat långt ner i vattnet och munnen öppen precis vid vattenytan. Positionen är oftast lodrät och personen rör sig varken framåt eller bakåt, utan försöker snarare att “klättra” uppåt i vattnet och vända sig på rygg. Blicken är glasartad och ofokuserad, även om det kan vara svårt att se eftersom ögonen oftast är stängda och håret hänger över ansiktet.

Är du osäker på om det är en nödsituation eller inte? Larma 112 och påbörja ett räddningsförsök, men undvik att sätta dig själv i fara.

Så kastar du en livboj rätt och räddar liv

Livbojar räddar flera liv varje år. Få vet dock hur man använder en livboj på rätt sätt. Under 2018 omkom 135 personer i drunkningsolyckor, vilket var det tredje högsta antalet under 2000-talet. En förklaring kan vara att det blev varmt tidigt över hela landet och för många kom därmed också premiärdoppet tidigare än vanligt. En livboj är en enkel och samtidigt fantastisk livräddare.

– Livbojarna har en oerhört stor betydelse för säkerheten vid våra svenska vatten och det är viktigt att alla känner sig säkra på hur man använder dem. I en nödsituation ska man aldrig tveka att använda livbojen och vi uppmanar därför alla att lära sig hur man kastar och använder bojen, säger Alexandra Gahnström, vattensäkerhetsexpert på Trygg-Hansa.

Så kastar du en livboj

  1. Ta ned Ta ned livbojen från ställningen. Ryck loss behållaren som innehåller linan. Lägg behållaren på marken och ställ foten på den.
  2. Larma Påkalla uppmärksamhet från andra som kan larma 112 innan du kastar ut livbojen.
  3. Sikta Tänk på att livbojen är tung, sikta därför bredvid personen i vattnet
  4. Kasta  Håll livbojen längs med kroppen och kasta med båda händerna i en ”slungande” rörelse. Med den främre handen i en ögla blir det lättare att styra.
  5. Dra in Dra in linan när personen i vattnet fått tag i livbojen. Om personen i vattnet inte når livbojen, dra in den igen med hjälp av linan och kasta på nytt.
Annons:

Källor:

Trygg-Hansa

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: