Barn som föds för tidigt är känsliga för smärta eftersom deras hjärna och nervsystem är under utveckling. Smärtan kan orsaka både kort- och långsiktiga skador, varför det är viktigt att sätta in smärtlindring.
Svårt mäta smärta hos för tidigt födda
En ny metod som forskare vid Örebros universitet har tagit fram är hud-mot-hudkontakt mellan barn och förälder, även kallad kängurumetoden.
Smärta hos för tidigt födda barn är svårt att mäta då barnen inte alltid kan ge uttryck för den. Oftast är det istället vården som gör en bedömning baserat på hjärtfrekvens, ansiktsuttryck oh gråt. Dock kan dessa smärtsignaler vara svaga eller helt utebli.
Därför valde forskarna att använda sig av NIRS-metoden för att mäta den upplevda smärtan. NIRS står för Near Infrared Spectroscopy och innebär att sensorer på huden skickar och fångar ljussignaler med en våglängd nära det infraröda området.
Barn födda i vecka 26 till 35
I studien ingick tio barn födda mellan graviditetsvecka 26 och 35 som undersöktes vid två blodprovstagningar. Vi det ena tillfället bar de endast en blöja och låg tätt intill sin mamma och vid det andra tillfället låg de i en kuvös, vilket är det sätt som provet vanligen tas på. Vid båda tillfällena fick de sockervatten, som också är smärtlindrande.
När provet togs i kuvösen var det en större ökning av syresatt hemoglobin i hjärnan. NIRS mäter syremättnaden i olika delar av hjärnan och en ökad syresättning tyder på att barnen upplever smärta.
Metoden har flera fördelar
Hud-mot-hudkontakten visade däremot inte alls en lika stor ökning och orsakade därmed mindre smärta.
Förutom den positiva effekten med hud mot hud har metoden också andra fördelar. För det första är det en enkel och billig metod. För det andra riskerar den inte att orsaka skador hos barnet, vilket smärtstillande eller lugnande medel kan göra, och för det tredje ger den även föräldern en aktiv roll.