Ange ditt sökord

Leine Persson Johansson har själv överlevt lungcancer och vill att även icke rökare ska erbjudas lungundersökning som screening. Foto: Privat

Leine Persson Johansson har själv överlevt lungcancer och vill att även icke rökare ska erbjudas lungundersökning som screening. Foto: Privat

Leine fick lungcancer trots att hon aldrig rökt

Lungcancer är den cancersjukdom som har lägst andel av tidigt upptäckt cancer, visar den senaste sammanställningen från Vårdanalys. 55 procent av patienterna är redan i ett stadium där lungcancern är obotbar när de får sin diagnos.

Annons:

– Lungcancer har under de senaste åren ökat bland kvinnor som är icke-rökare. Det är fler kvinnor som dör av lungcancer än bröstcancer varje år. Man vet ännu inte varför, konstaterar Leine Persson Johansson, 51 år, från Sexdrega utanför Borås. Hon fick sin lungcancerdiagnos 2013 (som icke-rökare).

Leine Persson Johansson sökte vård på vårdcentralen flera gånger under nästan ett år innan hon blev tagen på allvar för sin oro och en tumör hittades i lungorna.

– När man söker läkare och oroar sig för en sak och man inte blir trodd, det känns hemskt. Jag hade flera symptom, bland annat ont i bröstet och en allmän trötthet. Beskedet från läkarna var att det antagligen berodde på stress, berättar Leine Persson Johansson. När jag sedan upptäckte en knöl vid halsen förstod jag att något var riktigt fel. Läkaren skrev ut antibiotika och sa att det var en infektion i en körtel. Två dagar senare bad jag dom skicka mig vidare och ytterligare några dagar senare fick jag veta att jag hade elakartade celler. Det dröjde ytterligare en månad innan jag fick min diagnos lungcancer stadium IV.

Leine Persson Johansson är styrelseledamot i Lungcancerföreningen och vill se ett screeningprogram för lungcancer även för icke-rökare. Enligt Vårdanalys skulle man kunna rädda 400 till 500 liv per år i Sverige, om riskgrupper erbjöds en lungundersökning.

På Lungcancerdagen 12 november kommer Leine Persson Johansson berätta hur hennes liv förändrades med cancerdiagnosen. Föreningen kommer också ha en debatt med socialminister Lena Hallengren som medverkar på Lungcancerdagen.

– Jag kände mig ensam när jag blev sjuk, jag tappade min identitet och hade önskat att få träffa några i liknande situation med cancer mitt i livet. Jag jobbade som elektriker då men har inte arbetat sedan dess. Jag var 44 år. Mina döttrar var 9 och 10 år gamla och min yngsta dotter frågade varje kväll vid läggning om jag skulle finnas kvar dagen efter. Sen en tid tillbaka säger hon nu: Vi ses i morgon!

På Lungcancerdagen 12 november kommer Leine Persson Johansson berätta hur hennes liv förändrades med cancerdiagnosen. Lungcancermötet Oscars teatern i Stockholm: hela programmet

Lungcancer – fyra olika tumörstadier

Tumörer delas in i olika stadier enligt en internationell standard. Vid bedömning av tumörstadium beskrivs hur stor tumören är, om och hur den växer in i omkringliggande vävnader, samt om tumören har bildat metastaser som har spridit sig till andra delar av kroppen. Vid lungcancer, tjock- och ändtarmscancer samt bröstcancer finns stadierna I, II, III och IV. Ju högre stadium, desto allvarligare sjukdom.

Annons:

Källor:

Lungcancerföreningen

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: