Ange ditt sökord

Sjukskrivningar som är en följd av psykiatriska diagnoser är 70 procent längre än för alla andra sjukskrivningar.  Foto: Shutterstock

Sjukskrivningar som är en följd av psykiatriska diagnoser är 70 procent längre än för alla andra sjukskrivningar. Foto: Shutterstock

Långa sjukskrivningar vid psykisk ohälsa

I Sverige är psykisk ohälsa den vanligaste anledningen till sjukskrivning och antalet sjukskrivna har dessutom fördubblats på bara fem år. 

Annons:

De som sjukskrivs på grund av psykiatriska diagnoser är också de som är sjukskrivna längst. Det visar en rapport från Försäkringskassan. 

Patientgrupperna med längst sjukskrivningar

Sjukskrivningar som är en följd av psykiatriska diagnoser är 70 procent längre än för alla andra sjukskrivningar och återfallsrisken är 22 procent högre. 

Längst sjukskrivningar brukar det bli för personer med bipolär sjukdom, schizofreni eller demens. Men den överlägset största och snabbast växande diagnosgruppen är “anpassningsstörningar och reaktioner på svår stress”, där bland annat utmattningssyndrom ingår. 

Viktigt att komma tillbaka till arbetet

Patientgruppen ”anpassningsstörningar och reaktioner på svår stress” har visserligen en lite bättre sjukskrivningsprognos gällande både längd och återfallsrisk, men Försäkringskassans Generaldirektör Ann-Maire Begler menar ändå att det är en viktig patientgrupp att följa. Detta eftersom man inte riktigt vet vad ökningen inom den gruppen beror på. Utmattningssyndrom kan dessutom leda till mycket långa sjukskrivningar.

Ann-Marie Begler poängterar också vikten av att så fort som möjligt komma tillbaka till jobbet efter en sjukskrivning, för att garantera sin plats på arbetsmarknaden och att inte slås ut ekonomiskt. 

Primärvården behöver rustas annorlunda

Diagnoser inom gruppen “anpassningsstörningar och reaktioner på svår stress” brukar oftast ställas av Primärvården, men var tredje vårdcentral saknar en psykolog. 

Vårdcentralerna skulle även behöva rustas till att få bättre kompetens för att kunna sätta rätt diagnos och behandling. Ibland kanske inte sjukskrivning är den rätta lösningen för patienten, men då måste vårdpersonalen ha kompetens för att kunna se vad det egentligen handlar om. 

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: