Ange ditt sökord

Lätt att drabbas av D-vitaminbrist

Lätt att drabbas av D-vitaminbrist

D-vitaminbrist är vanligt och ökar risken för en rad allvarliga sjukdomar som exempelvis influensa. Nu varnar forskarna för vår ”nya”, dolda folksjukdom. Solsken är människans viktigaste källa till D-vitamin. Solljuset får kroppen att själv producera det livsviktiga vitaminet. En kvart om dagen, utan solskydd och med så mycket bar hud som möjligt, är det som behövs. Men det är inte mycket solljus vi får på vår kropp en ruggig vinterdag.

Annons:

D-vitamin ingår i många processer i kroppen. Genom att stärka immunförsvaret kan det till exempel skydda mot influensa, benskörhet, kronisk ledgångsreumatism, vissa hjärt- och kärlsjukdomar. Även hjärnan påverkas positivt, tillskott av D-vitamin kan exempelvis motverka säsongsrelaterade depressioner. Ju fler studier som görs desto fler fördelar hittar man. Men i solfattiga Sverige får vi sällan tillräckligt av supervitaminet. Varannan svensk kan lida brist. Att vara ute i solen, när den tittar fram, och låta den lysa mot naken hud under sommarhalvåret är effektivt. Just nu diskuterar forskarna konflikten mellan risk och nytta när det gäller solandet. Ett bra råd är att enbart sola 15-20 minuter mitt på dagen när det bildas mest D-vitamin. Men räcker det för D-vitamnbehovet? Ju mörkare hud man har desto mer solljus krävs också för att bilda D-vitamin. D-vitaminrik kost som fet fisk, ägg och kantareller kan hjälpa upp nivåerna, men det räcker oftast inte.

D-depåerna i kroppen halveras var sjätte vecka

– Det är välkänt att vissa infektionssjukomar, liksom kroniska sjukdomar, är mer frekventa ju närmare man lever Nord- respektive Sydpolen. Något som förknippas med relativ brist på D-vitamin, säger Stig Bengmark, professor emeritus och gästprofessor vid University of London. I tropiska länder är frekvensen av dessa sjukdomar, speciellt influensa, lägst och där anses det inte finnas någon säsongsvariation. På våra breddgrader debuterar och återkommer ett antal sjukdomar med fördel under vinterhalvåret, något som förknippas med att de flesta av oss under den perioden inte får något tillskott av D-vitamin från solen, samtidigt som kroppens D-depåer halveras var sjätte vecka.

Kan tillskott av vitamin D skydda mot influensa och förkylningar?

D-vitamin har väldokumenterade anti-inflammatoriska effekter. Studier med D-vitamin-profylax styrker hypotesen om en betydligt minskad infektionsfrekvens hos dem som får D-vitamin i något större doser än normalt. Kunskapen om relationen mellan systematisk inflammation och sjukdom har ännu bara tagit sin början, mycket forskning återstår. Men ett dagligt tillskott av D-vitamin som ett komplement till en varierad kost under vinterhalvåret, då solen lyser med sin frånvaro, är en enkel lösning på detta problem. Speciellt som man får tillskott av vitaminet utan den skadliga UV-bestrålningen.

En daglig dos på cirka 400 IE (10 mikrogram) räckte för att bota engelska sjukan i slutet av 1800-talet. Många forskare på området är idag överens om att RDI (rekommenderat dagligt intag) av vitamin D bör höjas från 400 IE till 2000 – 4 000 IE för vuxna, och bör fördubblas från 200 IE till 400 IE för barn. Detta tillskott av D-vitamin som ett komplement till en varierad kost är verksamt och utan biverkningar.

Om man vill veta hur den egna D-vitaminnivån ser ut vid ett speciellt tillfälle, kan man ta ett enkelt blodprov på närmaste vårdcentral.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: