Ange ditt sökord

Öar och stugor på landet är några exempel på platser som kan vara svåra att nå vid utryckning. Då är det viktigt att kunna påbörja hjärt- lungräddning. Foto: Shutterstock

Öar och stugor på landet är några exempel på platser som kan vara svåra att nå vid utryckning. Då är det viktigt att kunna påbörja hjärt- lungräddning. Foto: Shutterstock

Lär dig göra HLR – fördubbla chansen för överlevnad

Grundläggande livräddningskunskaper kan vara helt avgörande när du lämnar din hemmamiljö och förflyttar dig ut på landet långt från ambulansstationer, räddningstjänst och sjukhus.

Annons:

Läs, sprid och dela tipsen från Svenska HLR rådets i den här artikeln om hur du hjärtsäkrar din tillvaro.

Längre responstid

Eftersom ambulanssjukvården och räddningstjänsten ünder sommaren många gånger behöver nå mer avlägsna platser i geografin än normalt händer det inte alltför sällan att responstiden vid utryckning blir längre än önskat. Båthamnar, öar, stugor på landet och campingplatser är några exempel på platser som kan vara svåra att nå vid utryckning.

Som turist och på semestern är det också vanligt att du har mindre lokalkännedom om var du faktiskt befinner dig någonstans när du ska larma 112.

Tips! Se till att du vet adressen till semesterorten om någonting händer och planera för att kunna utföra första hjälpen och livräddande åtgärder de första 15 minuterna innan hjälp anländer.

Medvetslös = Stabilt sidoläge

Alltför mycket alkohol är en mycket vanlig orsaken till medvetslöshet sommartid speciellt i samband med festivaler, evenemang och helger. Alkohol försämrar omdömet och ökar markant risken att drunkna. Ett enkelt råd även till den mest simkunnighet är att inte dricka alkohol i samband med båtfärder och bad. Alkohol ökar riskerna för drunkning och gör dig själv till en sämre livräddare, inte sällan drunknar räddaren.

Oavsett orsak till medvetslöshet så bör personen läggas i stabilt sidoläge, ryggläge kan orsaka kvävning genom ofri luftväg samt kräkning med aspiration av maginnehåll ned i lungorna.

Inblåsning i vattnet vid drunkning

Tidiga inlåsningar redan i vattnet kan rädda liv. Barn drunknar inte sällan på badplatser och på grunt vatten. Om räddaren kan stå på botten och tidigt ge 5 inlåsningar mun-till mun i samband med en drunkning kan detta hindra hjärtat från att stanna och därmed vara direkt livräddande. Man kan som livräddare behöva blåsa hårdare för att få in luft i de vätskefyllda lungorna.

Fortsätt med HLR 30 kompressioner och 2 inblåsningar tills personen vaknar eller tills ambulans anländer.

Lär dig göra HLR – fördubbla chansen för överlevnad

Varje år rapporterar ambulanssjukvården in ca 5500 fall av plötsligt oväntat hjärtstopp i Sverige. Endast ca 10% överlever händelsen upp till en månad. Orsaken är oftast hjärt-kärlsjukdom men sommartid ökar även antalet drunkningar markant. Om HLR utförs tidigt kan det fördubbla chanserna att överleva, se filmen om HLR och repetera dina kunskaper genom att gå en praktisk kurs så snart det är möjligt.

Kom ihåg minnesregeln: Medvetslös med onormal eller ingen andning, larma 112 och starta HLR.

HLR utförs med omväxlande 30 kompressioner och 2 inblåsningar.

  • Placera händerna mitt på bröstbenet och tryck ned bröstkorgen 30 gånger, minst 5 cm i en takt av 100-120 /minut, släpp upp bröstkorgen helt efter varje kompression.
  • Lägg en hand på pannan och 2 fingrar under hakan, för huvudet bakåt och lyft upp hakan. Knip om näsborrarna och blås in luft mu-till-mun 2 gånger. Blås till du ser att bröstkorgen höjer sig.
  • Hämta och använd en lokal hjärtstartare så snart det är möjligt.

Hjärtstartare och mobilapp

Med en lokal hjärtstartare kan uppemot 70% överleva ett plötsligt oväntat hjärtstopp. Hjärtstartaren är mycket enkel att använda och den ger tydliga enkla röstinstruktioner. I det Svenska hjärtstartarregistret kan du söka efter din närmaste hjärtstartare.

Ladda även ned appen ”Rädda hjärtat” (sök i App Store (Apple) eller Google Play (Android)) till din telefon. I appen kan du lära dig om HLR, få stöd under en akutsituation och enkelt söka efter närmaste hjärtstartare på en karta.

Annons:

Källa och illustrationer: Svenska HLR Rådet

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: