Ange ditt sökord

Längre graviditet kan ge bättre studieresultat hos barnet

Längre graviditet kan ge bättre studieresultat hos barnet

Forskare rapporterar att längre graviditet kan påverka studieresultatet hos barn längre fram i livet.

Annons:

Den extra skjutsen kan även gälla barn som är födda inom en normal graviditetsperiod. Man påpekar även att kopplingen mellan studieresultat och graviditetslängd inte påverkats av exempelvis sociala förhållanden.

Högre betyg

Kimberly Noble, forskare vid Columbia University i New York och hennes kollegor har publicerat sina resultat i tidskriften Pediatrics.

Bland annat såg man att barn födda mellan vecka 39 – 41 hade högre betyg i såväl läsning som matematik än barn som var födda vecka 37-38. Man påpekar att det här är ett motargument till den ökande viljan att förlösa barn tidigt. I studien skriver Kimberly Noble och de andra forskarna att det visserligen behövs ytterligare forskning men att det ändå finns anledning att kanske tänka en extra gång innan man av sociala som logistiska skäl överväger ett kejsarsnitt.

Varje vecka gör skillnad

I studien ingick 128 050 barn födda mellan 37 – 41 veckan. Man jämförde standardiserade betyg och test och såg att varje vecka av förlängd graviditet inom det normala spannet sammanföll med bättre betyg i läsning och matematik i tredje klass.

När man jämförde barn som var födda i vecka 37 med de som var födda vecka 41 kunde man till exempel se att 33 procent av de barn som var födda vecka 37 kom att uppleva svåra problem med läsning. Även om det jämförelsevis såg ut som en liten skillnad mellan barn som var födda senare så anser ändå forskarna att resultatet är kliniskt relevant.

Hjärnan inte färdigutvecklad

Forskargruppen kunde inte ange något säkerställt skäl till skillnaderna men en teori är att hjärnan vid vecka 37 inte är färdigutvecklad.

Man anser att den lilla men närvarande skillnaden på utveckling mellan vecka 37 och vecka 41 bör ligga till grund för att man framöver studerar och forskar kring barn födda under dessa veckor på en mer individuell basis utifrån födelsevecka istället för att bunta ihop gruppen som ett kluster. 

Källa: Medpagetoday.com 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: