Det visar statistik om spädbarnsföräldrars rökvanor från Socialstyrelsen.
Elva procent lever i hem där någon röker
Av alla barn födda 2016 visar statistiken att cirka elva procent levde i ett hem där någon rökte när barnet var åtta månader.
Jämfört med 1999 konstaterar Socialstyrelsen att det är en minskning med ungefär åtta procentenheter jämfört med 1999.
Framförallt mammor röker mindre
Utvecklingen är positiv menar man från Socialstyrelsens håll och framhåller att det framförallt är mammorna som röker mindre.
Medan andelen barn där mamman rökte under de första levnadsveckorna var nio procent 1999 är motsvarande siffra nere på fyra procent 2016.
Rökande pappor – ungefär samma nivå
Kartläggningen av föräldrars rökvanor visar också att 10,4 procent av de minsta bebisarna (0-4 veckor) hade rökande pappor, vid åtta månaders ålder var andelen 9,6 procent.
Just andelen spädbarn med en rökande pappa har legat på ungefär samma nivå de fem senaste åren.
Stora skillnader mellan länen
Bland spädbarnsföräldrar var rökning vanligast i Södermanland, där bodde omkring sjutton procent av barnen i ett hem där någon rökte. Därpå följer Blekinge och Skåne med runt sexton respektive femton procent.
I Jämtland och Västerbotten återfanns lägst andel barn med rökande mammor och pappor och endast en procent av barnen i åldern 0-4 veckor och under två procent i åldern åtta månader hade mammor som rökte.
Fakta: Ett beslut blir till
Har du bestämt dig för att sluta röka? Toppen! Det är nämligen första steget på din nya resa. Att vara målmedveten och ärlig mot dig själv betyder mycket för ditt rökstopp. För varje person som slutar röka är resan individuell vilket återspeglas i hur du hanterar just ditt rökstopp.
Skriv ner anledningen till att du bestämt dig för att sluta röka och behåll detta någonstans lättillgängligt. Det kan du använda som både inspiration när allting rullar på och som motivation när det kan kännas motigt. Läs mer om hur du slutar röka https://www.doktorn.com/artikel/att-sluta-roka-din-personliga-resa