Ange ditt sökord

Läkemedel för psoriasis

Läkemedel för psoriasis

Psoriasis är den vanligaste, livslånga hudsjukdomen i Sverige förutom eksem. En tredjedel av patienterna drabbas också av psoriasisartrit, värk i lederna. Forskarna börjar nu komma de ärftliga faktorerna på spåren och nya biologiska läkemedel förbättrar behandlingen.

Annons:

– En kvarts miljon människor i Sverige lider av psoriasis, från lätta till svåra symtom, säger Mona Ståhle, professor på Hudkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Sjukdomensmittar inte utan är ärftlig.

Psoriasis är ganska vanlig i Skandinavien och Europa, men förekommer inte så ofta i Asien eller Sydamerika. Forskningen har ännu inte kommit så långt att gentest kan erbjudas för att få veta om man bär på arvsanlagen. Normala varianter av flera olika gener ligger bakom förloppet, inte enstaka, helt förstörda gener. Faktorer i omgivningen samverkar i viss mån med genetiken. Negativa faktorer som kopplats till psoriasis är rökning, övervikt och stress.

Okänt varför psoriasis uppstår

Den yttersta orsaken till varför sjukdomen uppkommer är okänd, men en het genkandidat är HLA-C som styr hur kroppen reagerar mot främmande ämnen.
– HLA-C-genen är viktig att matcha vid transplantationer, säger Mona Ståhle. Förut fokuserade läkarna bara på huden som problemområde för psoriasis. Numera förstår vi att det är en sjukdom som omfattar hela immunsystemet, men att den yttrar sig i form av inflammation på huden och i leder. Ett samband mellan svår psoriasis och risken att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar har också upptäckts på senare tid.
Hos unga patienter är ofta halsinfektioner en utlösande faktor. Har man psoriasis i familjen kan det därför vara god idé att se upp med halsfluss och sätta in antibiotika. För medelålders är det istället vanligt att sjukdomsdebuten är förknippad med en livskris. Utslagen i huden kan börja i hårbotten och sedan dyka upp på armbågar och knän. Denna milda form av psoriasis behandlas med mjukgörande kräm och om man inte är alltför blek i huden är solljus välgörande.

– Vi behandlar mild psoriasis med D-vitaminliknanade krämer och kortisonkrämer som dämpar inflammationen. Vid svårare besvär är det tablettbehandling som gäller. Tillskott i form av A-vitaminpiller kan hjälpa. Ett cellgift, Methotrexate, har använts i decennier och kan tas om patienten har en normal leverfunktion. En akutlösning är medlet cyklosporin som skruvar ner immunsystemet och främst ordineras för att förhindra avstötningar efter transplantationer. Cyklosporin ges oftast bara en kort period eftersom patienten riskerar påverkan på njurfunktionen.

Värk i lederna och nya läkemedel

I cirka 30 procent av fallen utvecklas psoriasisartrit, vilket betyder att inflammationen sprids och patienten får värk i lederna. Sedan 2004 finns de så kallade biologiska läkemedlen att skriva ut för behandling av svår psoriasis och psoriasisartrit. Lever man hälsosamt kan det bidra till att kroppen svarar bättre på behandling.
– De biologiska läkemedlen (Enbrel, Remicade och Humira) innehåller förhållandevis stora, aktiva komponenter som proteiner eller antikroppar. De förändrar immunförsvaret hos patienten och fungerar i många fall förvånansvärt bra.
Men det finns också risker med att behandlas med biologiska läkemedel. Före påbörjad behandling undersöks ifall patienten bär på latent tuberkulos. Tbc och allehanda småinfektioner kan nämligen blossa upp när medicinen påverkar immunsystemet i onormal riktning.
-Vi lutar oss mot erfarenheter från behandlingen av patienter med ledgångsreumatism. Där har läkarna använt biologiska läkemedel i tio år. En berättigad fråga är nämligen: Får man cancer av det här? Tumörer kanske lättare undslipper immunsystemets kontroller då dessa mediciner finns i omlopp. Därför letar vi aktivt efter tecken på till exempel hudcancer, och alla biverkningar rapporteras till ett nationellt register, säger Mona Ståhle.
Den nya generationen läkemedel mot psoriasis och psoriasisartrit kommer också att vara biologiska men av en annan typ. De ska förhoppningsvis sikta in sig enbart på angripen vävnad och skona resten av kroppen.

Sugfiskar

En gammal metod med ursprung från Turkiet kan vara aktuell för psoriasispatienter som vill pröva något annorlunda. Den går ut på att man badar med ”sugfiskar”, garra rufa, eller rödaktig sugbarb av karpsläktet. Vid behandlingen av psoriasis med sugfiskar avlägsnas lösa hudflagor och dessutom påstås att fiskarna kan injicera det aktiva ämnet ditranol i huden.
– Det låter inte troligt att en fisk skulle ha substansen ditranol tillgänglig i munnen, menar Mona Ståhle. Jag hittar inget om detta i litteraturen. Ditranol är en syntetisk variant av ett ämne som ursprungligen kallades Goa-puder och som utvanns ur barken från ett sydamerikanskt träd. Den positiva effekten av att bada med sugfiskarna i Turkiet kan också förklaras av andra saker, patienterna reser till solen, sköter om sig och stressar av.
Micanol heter krämen som innehåller ditranol och den säljs receptfritt på apoteket. Ditranolen har emellertid den nackdel att huden och kläderna missfärgas.

klicka här »för att läsa om hur Kenneth Eriksson håller sin psoriasisartrit i schack.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: