Undersökningen genomfördes av Framtidens Karriär – Läkare mot ett slumpmässigt urval av läkare.
11 procent anser att sjukvården är bättre idag
På frågan: ”Anser du att hälso- och sjukvården fungerar bättre eller sämre idag än för tio år sedan?” svarade hela 44 procent av läkarna att den är sämre idag. 33 procent var osäkra och svarade ”vet inte”, medan 12 respektive 11 procent ansåg att hälso- och sjukvården fungerar lika bra eller bättre idag jämfört med för tio år sedan.
De läkare som ansåg att dagens sjukvård var sämre fick också en följdfråga då de fick specificera vad det är som de anser fungerar sämre.
Sämre tillgänglighet
Många påpekade att det idag finns färre vårdplatser och att sjuksköterskebristen har tilltagit. De tyckte också att mycket fokus läggs på att korta väntetiderna i vården, något som har gjort att tillgängligheten för de resurssvagaste och sjukaste patienterna har försämrats.
Det finns också de som anser att tillgängligheten inom hälso- och sjukvården generellt är ett problem, medan vissa tycker att primärvården fungerar sämre. Då syftar de bland annat på att det tar längre tid för patienter att få en läkartid inom primärvården.
Administrativa krav ökar stressen
Fler anledningar som uppges vara skäl till försämringen av hälso- och sjukvården är att kontinuiteten har blivit sämre, byråkratin har ökat och så även kraven på administration. En ökning av administrativa uppgifter gör att stressen ökar, menar läkarna.
Några av läkarna påpekar också att sjukvårdspersonalens möjligheter att påverka vårdens verksamhet och organisation har försämrats.
Om undersökningen
Framtidens Karriär – Läkare genomförde den 23–26 september 2016 en undersökning mot cirka 600 slumpmässigt utvalda läkare i Sverige. Alla fick frågan: ”Anser du att hälso- och sjukvården fungerar bättre eller sämre idag än för tio år sedan?”
Den statistiska felmarginalen är 2,5-4,0 procentenheter.