En av förklaringarna till den ökande mängden frakturer är att färre kvinnor använder östrogen i och efter klimakteriet.
Nu visar forskning från Sahlgrenska akademin att enkla förändringar i din livsstil kan minska risken för frakturer. Syftet med den nya forskningen är att förbättra den förebyggande rådgivningen till patienter – särskilt de som ligger i riskzonen.
Förbättra rådgivningen
I studien har man granskat uppgifter från 11 000 män och kvinnor och förutom att man kunde se att var tredje kvinna mellan 35 och 65 år drabbades av frakturer så upptäckte man även att var fjärde man i samma ålder någon gång drabbats.
Doktoranden Penelope Trimpou vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, ligger bakom studien och konstaterar att bland riskfaktorerna för frakturer finns högt kolesterol, rökning och avsaknad av fysisk aktivitet. Genom att förbättra kunskapen om riskfaktorerna kan man bättre förebygga frakturer.
Fysisk aktivitet kan vara för- och nackdel
Penelope Trimpou konstaterar att ökad fysisk aktivitet är bra för själva benvävnaden men att det samtidigt ökar risken att du utsätter dig för situationer där du lättare kan drabbas av frakturer. Hennes avhandling visar ändå att daglig fysisk aktivitet är en god väg till bättre hälsa.
– Fysisk aktivitet är en färskavar och det är aldrig för sent att börja röra på sig, säger Penelope Trimpou.
I avhandlingen har man försökt identifiera riskfaktorer som är gemensamma för frakturer och hjärtsjukdomar och såväl rökning som hög fetthalt påverkar såväl frakturer och hjärtsjukdomar.
Även om rökning och blodfetthalterna har minskat i grupperna så behöver man fysisk aktivitet och röra på kroppen för att bygga upp benmassa, balans och muskelstyrka och undvika frakturer.