Man upptäckte samtidigt att försökspersonerna i studien spontant valde att äta mindre till lunch dagen efter.
Kokta kornkärnor och vitt bröd
I studien serverades först kornkärnor eller vitt bröd sent på kvällen. Dagen efter fick personerna en frukost baserad på vitt bröd. Sedan togs prover för att analysera olika ämnen och riskmarkörer. Efter det fick man äta en frivillig lunch där man studerade energiintaget.
Forskarna såg att bakterieaktiviteten i tjocktarmen ökade när testdeltagarna hade ätit korn. Detta gällde dock inte om kornen hade blivit malda till mjöl utan endast hela, intakta kornkärnor. Hela korn används till exempel i sallader och soppor.
Om kornen blir malda till mjöl uteblir effekten men det finns inget industriellt bakat bröd i dagsläget som har hela kornkärnor. Det tycker en av forskarna bakom studien är synd eftersom det visar sig att det kan ha en bra effekt på mättnadskänslorna och energiintaget.
Stimulerade mättnadshormon
Kornet man studerade stimulerade mättnadshormonet GLP-1. Skillnaderna var stora när man jämförde nivåerna hos deltagarna när de hade ätit korn och när de hade ätit vitt bröd.
Forskarna tror att kombinationen av olika slags onedbrytbara kolhydrater är orsaken till de positiva resultaten. Man kallar dessa prebiotiska kolhydrater och de ger näring åt bakterierna i tjocktarmen. Det är med andra ord skillnad på kolhydrater och kolhydrater.
Man hoppas att genom vidare forskning och studier hitta andra livsmedelskomponenter som ger liknande effekter. På så vis tror man sig kunna inspirera till att man utvecklar nya och hälsosamma livsmedel.
En av forskarna bakom studien, Elin Johansson, säger i ett pressmeddelande att det vore bra om det fanns mer hälsoriktiga alternativ att välja på i butikernas brödhyllor. Eftersom det kan vara svårt att få tag på bröd som innehåller hela kornkärnor rekommenderar hon överlag bröd med hela spannmålskärnor.