Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

KUB-undersökning vid graviditet

KUB är en förkortning för kombinerat ultraljud och biokemisk screening. Undersökningen görs i graviditetsvecka 11-14. Genom att kombinera ultraljudsundersökningen med ett blodprov och dessutom räkna in mammans ålder, kan man beräkna risken om fostret har Downs syndrom och vissa andra mer sällsynta kromosomavvikelser.

Annons:

KUB- undersökningen består av två olika prover.

Först tas ett blodprov (biokemisk screening), efter fem dagar görs ett NUPP-test det vill säga en ultraljudsundersökning som används för att mäta en vätskespalt (nackuppklarning) som fostret har i nackgropen. Ju bredare vätskespalten är desto större är risken för att fostret har Downs syndrom. Undersökningen kan bara göras i graviditetsvecka 11-14 eftersom vätskespalten försvinner senare under graviditeten.

Varför görs KUB-undersökning vid graviditet?

KUB-undersökning görs för att beräkna risken för att barnet har Downs syndrom eller vissa andra kromosomavvikelser. Man kan med 90 procent säkerhet fastställa om fostret har en allvarlig avvikelse eller inte. De enda testerna där man med nästan 100 procent säkerhet kan fastställa om fostret har Downs syndrom eller andra skador är fostervattenprov.

Vad kan man se vid en KUB-undersökning?

Med hjälp av ultraljudsundersökning kan man bedöma om det finns en större eller mindre risk att fostret bär på en kromosomavvikelse. Man mäter vätskespalten (nackuppklarning) som fostret har i nackgropen. Där syns om spalten är bredare än normalt. Skulle KUB-undersökningen visa en förhöjd sannolikhet för att barnet har Downs syndrom eller vissa andra kromosomavvikelser erbjuds fostervattenprov eller moderkaksprov. Många landsting erbjuder KUB till kvinnor från 35 år. Är man under 35 finns det privata kliniker som utför KUB, men då får man bekosta testet själv.

Risker med KUB-undersökning vid graviditet
Provet påverkar inte risken för missfall.

Läs mer artiklar om graviditet ”tryck på länkarna nedan”
Graviditeten i korthet vecka för vecka
Fostervattenprov vid graviditet
Fosterdiagnostik – vanliga undersökningar
Ultraljud vid graviditet
Foglossning – Bäckenuppluckring
Graviditetsdiabetes
Graviditetsillamående

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: