Då är det tur att det finns behandling och näringstillskott som ger oss den energi vi behöver för att må bra. Känner du igen något av symtomen nedan eller är osäker på om du lider av undernäring – kontakta sjukvården där du bor för vidare utredning.
Du kan vara undernärd om du…
… plötsligt minskar ofrivilligt i vikt
… börjar känna dig trött och håglös
… det visar sig att du har ett BMI under 20
… det visar sig att du har ett BMI under 22 och är över 70 år
Din kropp behöver näring
Näring i kroppen omvandlas till energi, stärker muskler, skelett och det allmänna välbefinnandet. Därför är det så viktigt att du får i dig rätt mängd näring, det påverkar hela din kropp. Om du inte får i dig tillräckligt med energi och näring så tar kroppen från sina egna reserver vilket till slut kan leda till undernäring.
Undernäring gör dig orkeslös, kan orsaka kroppsskador (på grund av försvagade muskler och ett försvagat skelett), bidra till att du återhämtar dig långsammare från sjukdomar och försämra allmäntillståndet om du redan mår dåligt.
En viktig aspekt är att du får i dig någon näring. Eftersom det av olika orsaker kan vara svårt finns det näringsdrycker på marknaden som hjälper dig att få i dig den näring och energi du behöver och som både förebygger och behandlar undernäring. Även om du också kan äta vanlig mat så kan det vara bra att använda dessa näringstillskott om du behöver komplettera ditt näringsintag.
Planerade måltider och kunskap om hur du tillagar mat som innehåller rätt mängd näring och energi ger goda förutsättningar för att du ska få en hälsosammare tillvaro och förebygga undernäring. Det är även bra om den plats du äter på är lugn och trivsam, undvik helst stressiga miljöer som kan påverka din måltid och dina matvanor negativt.
Undernäring kan bero på olika faktorer som ålder, sjukdom, problem med tänderna och psykisk ohälsa. Det är viktigt att få i sig den näring och energi som behövs för att kroppen ska må bra, därför är det bra att ha kunskap om vad som orsakar undernäring, att lära sig upptäcka tecken på undernäring och veta lite om hur man förebygger och även behandlar undernäring.
Orsaker till undernäring
En faktor bakom undernäring kan vara sjukdom. Vissa sjukdomar är mer påfrestande på din kropp än andra och då är det extra viktigt att kroppen orkar med och inte drabbas av undernäring.
Exempel på orsaker till undernäring:
- KOL
- Infektioner
- Stora operationer
- Inflammationer
- Demenssjukdomar
- Cancer
När det gäller undernäring vid demens handlar det om att personen kan ha svårt att äta men samtidigt vara mycket rörlig – en kombination som kan orsaka viktnedgång. Även andra psykiska sjukdomar kan göra att du eller den som är drabbad inte känner sig hungrig, glömmer att äta eller helt enkelt inte är intresserad av att äta.
En annan faktor är ålder. När du blir äldre kan din kroppsvikt förändras och muskelmassan minska. Då är det särskilt viktigt att äta en balanserad och näringsrik kost.
En annan orsak till undernäring kan uppstå om du upplever problem med munnen och tänderna, till exempel svårigheter att svälja. Då kan det leda till att du drar dig för att äta och på så vis riskerar att få i dig för lite näring.
Vissa medicinerkan påverka näringsintaget då biverkningar kan vara muntorrhet, som försvårar ätandet, eller är aptitsänkande. För dig som är äldre ökar risken för skador vid fall i samband med undernäring då muskler och skelett inte får nog med näring och energi att växa.
Upptäcker du undernäring hos sig själv eller någon närstående är det viktigt att påbörja behandling för att förebygga och förhindra ytterligare undernäring!
Hjälp att få vid undernäring
Det finns olika vägar att gå när man behandlar undernäring, det viktigaste är att få i sig näring och energi igen. Vågen blir ett viktigt verktyg för att se om man har lyckats vända undervikten till en hälsosam vikt, det är bra att skriva ner viktförändringar för att följa upp att det går åt rätt håll. För dig som är äldre kan smaksinnet påverkats av ålder, du kan uppleva smaker på ett annat sätt, något som du och/eller den som hjälper dig med maten behöver tänka på. Allting kanske inte smakar som förr, men du måste ändå få i dig näring och energi på något sätt.
En välbalanserad kost är som sagt ett steg på vägen – att du kombinerar huvudmål med mellanmål till exempel, och anpassar maten så den är energirik. I en del fall är det dock bra att komplettera måltiderna med en energirik näringsdryck som kan ge det där lilla extra näringstillskottet. Näringsdryckerna är lättdruckna för att du lätt ska få i dig dessa och på så vis få ett näringstillskott. Barn kan i samband med exempelvis sjukdom drabbas av undernäring och även där kan näringsdrycker vara ett bra tillskott för att ge kroppen den näring och energi den behöver.
Det finns olika typer av kosttillägg, kompletta kosttillägg, energi- och proteinrika kosttillägg och sjukdomsspecifika kosttillägg.
Precis som det låter är kompletta kosttillägg framtagna för att helt och hållet ska kunna ersätta en måltid. Med andra ord balanseras innehållet så att du får den näring du behöver. Energi- och proteinrika kosttillägg däremot är framtagna som ett komplement till din vanliga mat och kan fungera som exempelvis mellanmål. Om du lider av sjukdom som diabetes, KOL eller cancer krävs en viss typ av näring. Det är då sjukdomsspecifika kosttillägganvänds för att vara säker på att du som patient verkligen får i dig rätt energi och näring.
Viktigt med anpassning
De olika produkterna som finns på marknaden är anpassade efter ditt behov och det är bra att undersöka vad det är som passar just dig. Fråga ditt apotek, din läkare eller en dietist om råd om du är osäker – det finns hjälp att få.