Ange ditt sökord

Rökstopp är det enda som kan stoppa utvecklingen av sjukdomen KOL. Foto: Shutterstock

Rökstopp är det enda som kan stoppa utvecklingen av sjukdomen KOL. Foto: Shutterstock

Kortisonbehandling vid KOL ökar risken för benskörhet

Man har sett att benskörhet är vanligare hos personer med KOL än hos personer utan, och behandling med inhalationssteroider i hög dos verkar öka risken ytterligare. Det visar en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet om biverkningar av läkemedelsbehandling, vilket uppmärksammas med anledning av internationella KOL-dagen 18 november.

Annons:

Enligt en forskningsstudie löper personer med KOL, som behandlas med kortison, större risk att drabbas av benskörhet och därmed frakturer.

-Kortison i kombination med långverkande luftrörsvidgande läkemedel är en viktig behandling vid KOL, särskilt för de patienter som har upprepade försämringsepisoder. Vår studie visar att inhalationsbehandling med kortison, så kallade inhalationssteroider, även kan ge biverkningar. Därför är det viktigt att ge behandlingen till de patienter som verkligen har nytta av den, säger Christer Jansson, professor och överläkare inom astma och allergi på Akademiska sjukhuset, som lett studien.

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, påverkar lungorna och luftvägarna. Typiska symtom är andfåddhet, att man hostar slem och orkar mindre. Sjukdomen orsakas framförallt av tobaksrökning genom att giftiga ämnen orsakar en inflammation i luftrören. Rökstopp är det enda som kan stoppa utvecklingen av sjukdomen. För att lindra besvären ges vanligtvis luftrörsvidgande läkemedel, kortison, särskilda läkemedel mot försämringsperioder och syrgas.

ARCTIC-studien

I den så kallade ARCTIC-studien har forskarna utgått från nationella kvalitetsregister. Totalt har data för 9651 patienter med diagnostiserad KOL samt en kontrollgrupp samlats in från 52 svenska vårdcentraler under perioden 2010-2014. Man fokuserade på kopplingen mellan inhalationsbehandling med kortison (ICS) och alla slags frakturer relaterade till benskörhet, men även till behandling av benskörhet och andra incidenter kopplade till benskörhet.

– Uppföljning visade att cirka 20 procent av KOL-patienterna hade minst en incident kopplad till benskörhet jämfört med cirka 13 procent i kontrollgruppen. Vi såg också en tydlig koppling till dosen kortison, att mer intensiv behandling ökade risken avsevärt. Detta talar för att man ska vara noggrann när man ordinerar inhalationssteroider vid KOL, så att man behandlar de patienter där man har störst förväntad nytta, säger Christer Jansson.

Annons:

Källor:

Akademiska sjukhuset

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: