Ange ditt sökord

Kolesterolnivåerna sänks mest för de som är sjukast - mer forskning krävs för att förstå varför. Foto: Shutterstock

Kolesterolnivåerna sänks mest för de som är sjukast - mer forskning krävs för att förstå varför. Foto: Shutterstock

Koppling mellan Covid-19 och kolesterol

Sedan pandemins start har forskare sökt svar kring bland annat hur coronaviruset fungerar och varför vissa blir sjukare än andra. Nu tror man sig ha hittat en eventuell koppling mellan högt kolesterol och sjukdomens svårighetsgrad.

Annons:

– När du blir sjuk i Covid-19, och beroende på hur sjuk du är, så sjunker din kolesterolnivå. Nivån sänks som mest för de som blivit sjukast. Ingen vet riktigt varför det är såhär, säger Marité Cárdenas, forskare på Biofilms forskningscentrum för biologiska gränsytor vid Malmö universitet.

– Genom vår forskning vet vi att kolesterolpartiklar är olika beroende på hur din hälsa är. Om du har ett högt kolesterolvärde, höga värden av triglycerider, så ser partiklarna olika ut; det är inte bara deras sammansättning eller koncentration, utan de är verkligen olika. Det väcker frågan om vad som händer när taggproteinet, virusets ytprotein, interagerar med kolesterolpartiklarna. Tänk om dessa interaktioner i sin tur påverkar hur kolesterolpartikeln ser ut?

Forskning kring kolesterol hos covid-19 patienter

Experiment utfördes genom att använda neutronspridning vid Laue Langevininstitutet i Frankrike. Man har tittat på ett slumpmässigt urval personer. Man såg hur kolesterolpartikeln utbytte fetter med viruset och cellmembranen.

– Något händer mellan taggen och kolesterolpartikeln, som i sin tur påverkar funktionen av partikeln. Vi behöver veta om den här påverkan skiljer sig åt beroende på om en individ har högt eller lågt kolesterolvärde eller andra slags hälsoproblem och det är nästa steg i forskningen.

Funderingar kring vacciner och dess biverkningar

Vaccinet släpper ifrån sig taggproteinet på samma sätt vi gjorde i vårt experiment, alltså fritt och inte bundet till viruset, och vi ser att det finns biverkningar på en liten del av befolkningen, säger Cárdenas.

– Tänk om biverkningarna, eller en del av dem, inte är en direkt konsekvens av leveranssystemet utan snarare en fri tagg i kroppen? Är det taggproteinet som interagerar med något i HDL (high-density lipoprotein som transporterar runt kolesterolet i kroppen) som gör att det binds starkare till hjärtmuskeln, till exempel?

Ytterligare resultat är förhoppningsvis att vänta längre fram för att få fler svar på hur kolesterol kan påverka svårighetsgraden av covid-19.

Annons:

Källor:

Malmö universitet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: