Ange ditt sökord

Mer än en halv miljon svenskar är drabbade av lungsjukdomen KOL. Foto: Shutterstock

Mer än en halv miljon svenskar är drabbade av lungsjukdomen KOL. Foto: Shutterstock

KOL-drabbade saknar diagnos

Mer än en halv miljon svenskar är drabbade av lungsjukdomen KOL, men bara var femte har fått diagnos. Hälso- och sjukvården behöver upptäcka fler drabbade i tid för att kunna bromsa sjukdomsförloppet och mer forskning behövs kring varför vissa drabbas av KOL och andra inte.

Annons:

– Ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto större är chansen att stoppa försämringen i lungorna. Sjukvården måste därför bli mycket bättre på att göra spirometritester på de som ligger i riskzonen, säger Kjell Larsson, professor i lungmedicin vid Karolinska Institutet och medlem i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

KOL – en folksjukdom

KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, är en av våra stora folksjukdomar. De som drabbas har ständiga problem med luftrören och lider av andnöd. Minst en halv miljon svenskar är drabbade och dödligheten ökar. 2008 dog 2 576 personer i KOL, enligt den senaste statistiken från Socialstyrelsen. Rökning är en stor riskfaktor, men 15-20 procent av orsakerna till KOL i västvärlden beror på något annat än rökning. Forskarna arbetar med att identifiera faktorer som är särskilt viktiga för att utveckla KOL, eller skydda mot sjukdomen.

Undervikt vid KOL

Undernäring är vanligt vid KOL och svårbehandlat. Forskare vid Sahlgrenska akademin har tagit fram en ny formel för att räkna fram energibehovet hos patienter med KOL som väger för lite. Förhoppningsvis kan den nya metoden leda till bättre behandlingsresultat och därmed en ökad livskvalitet för dessa patienter. Resultatet av studien ger en mer pricksäker skattning av den enskilde patientens energibehov och kan leda till att varje patient får en bättre och mer personligt skräddarsydd näringsbehandling.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: