– Ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto större är chansen att stoppa försämringen i lungorna. Sjukvården måste därför bli mycket bättre på att göra spirometritester på de som ligger i riskzonen, säger Kjell Larsson, professor i lungmedicin vid Karolinska Institutet och medlem i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.
KOL – en folksjukdom
KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, är en av våra stora folksjukdomar. De som drabbas har ständiga problem med luftrören och lider av andnöd. Minst en halv miljon svenskar är drabbade och dödligheten ökar. 2008 dog 2 576 personer i KOL, enligt den senaste statistiken från Socialstyrelsen. Rökning är en stor riskfaktor, men 15-20 procent av orsakerna till KOL i västvärlden beror på något annat än rökning. Forskarna arbetar med att identifiera faktorer som är särskilt viktiga för att utveckla KOL, eller skydda mot sjukdomen.
Undervikt vid KOL
Undernäring är vanligt vid KOL och svårbehandlat. Forskare vid Sahlgrenska akademin har tagit fram en ny formel för att räkna fram energibehovet hos patienter med KOL som väger för lite. Förhoppningsvis kan den nya metoden leda till bättre behandlingsresultat och därmed en ökad livskvalitet för dessa patienter. Resultatet av studien ger en mer pricksäker skattning av den enskilde patientens energibehov och kan leda till att varje patient får en bättre och mer personligt skräddarsydd näringsbehandling.