Att ha gått in i klimakteriet innebär att du inte haft någon menstruation under 12 månaders tid. Det sker oftast i 50-årsåldern. Men innan dess inträffar förklimakteriet, en period på fem till tio år av symtom på att hormonproduktionen i kroppen förändras.
Många är inte medvetna om att det finns mycket de kan göra för att lindra sina symtom med hjälp av livsstilsförändringar. Det finns en stor mängd olika råd och rön att läsa om på internet och i sociala medier, och det kan ta tid innan du lär dig vad som funkar bäst för dig och din situation. Det är också viktigt att följa evidensbaserade råd som grundar sig på vetenskapliga studier och beprövad erfarenhet. När du ska testa dig fram för att hitta din egen metod för lindring och livsstilsförändring kan det vara bra med lite hjälp på vägen.
Så kan Olivia-appen hjälpa dig
Det svenska femtech-bolaget Olivia vill leda en förändring i hur kunskapen om klimakteriet når ut till kvinnor. Olivia har skapat en app för kvinnor som vill ha stöd och råd kring hur de kan ta hand om sig själva bättre under denna fas i livet.
I Olivia-appen får du hjälp med att kartlägga dina symptom, lite liknande den metod som finns i olika menscykel-appar. Du får också hjälp med att nå en ökad förståelse för vad som händer i kroppen under den hormonella berg-och-dalbanan. Framför allt hjälper appen Olivia dig med råd och tips på vad du själv kan göra med enkla livsstilsvanor för att lindra symptom och för att må bättre.
Appen är uppbyggt utifrån principerna inom kognitiv beteendeterapi (KBT) och kan hjälpa dig med hur du sover bättre, hanterar stress lättare, och minskar på intaget av ”klimakterie-boven” koffein!
Appen Olivia vill öka livskvaliteten under klimakteriet
Olivia-appen syftar till att hjälpa kvinnor, oavsett om de är i början av sin klimakterieresa, eller mitt i stormen av värmevallningar och sömnbesvär. Oavsett vilken fas du befinner dig i ska du kunna få hjälp och stöd att få bättre livskvalitet under klimakteriet.
“Varje gång du går igenom en stressig period frisätter din kropp stresshormoner som använder resurser från reproduktionssystemet. Under klimakteriet är dessa nivåer låga, så det sätter en större belastning på din kropp”, säger Isis Amer-Wåhlin, läkare och medicinsk chefsrådgivare på Olivia.
“Det betyder att du behöver ha rätt livsstilsrutiner på plats för att stödja din hormonproduktion under klimakteriet. Att känna till din kropp, din familjehistoria och hälsorisker är nyckeln, för då kan du ta steg redan idag som kan ge din kropp det skydd den behöver när din kropp förändras och hälsoriskerna ökar”, fortsätter Isis Amer-Wåhlin.
Fem hälsosamma vanor under klimakteriet:
Appen Olivia och doktor Isis Amer-Wåhlin tipsar om fem goda livsstilsråd för att lindra klimakteriebesvär:
- Dra ner på koffeinet. Vi vet, det är trist, men koffein sätter kroppen i ett stresstillstånd. Det klarade du kanske tidigare av utan problem, men när hormonerna åker berg-och-dalbana kan den tredje koppen kaffe bli för mycket för dig. Försök att dra ned intaget till 1–2 koppar kaffe om dagen och se hur det känns efter några veckor.
- Kom ut tidigt och möt solen. Att kliva ut tidigt på morgonen och få solljus mot ansiktet och ögonen, gärna när du precis har vaknat, hjälper kroppen att producera serotonin. Serotonin är en substans i kroppen som bidrar till att du känner dig harmonisk och glad. Utöver det har serotonin också en stor roll i sömnhormonet melatonins förmåga att kicka in när det är dags att sova. Du kan alltså både bli lyckligare och sova bättre av det här tricket!
- Meditera. Det kan låta uttjatat, men att i sin vardag få in några minuter av mindfulness varje dag är väldigt bra för dig som går igenom en stressfull tid. Försök att börja varje morgon med några minuter av stillhet, låt tankar komma och gå, innan du sätter i gång med dagens alla måsten.
- God tarmhälsa! Att ta hand om sin mage kan göra skillnad både psykiskt och fysiskt. Bli din mages bästa vän genom att addera både probiotika och prebiotika till kosten i form av surkål och diverse fermenterade livsmedel, kefir och yoghurt och korsblommiga grönsaker. Försök att även minska ditt intag av socker.
- Kalldusch! Kan kännas burrigt att starta dagen med en kalldusch, men det är ett fantastiskt knep för att väcka kroppen! På slutet av din vanliga duschrutin, testa med några sekunder i så kallt vatten du orkar och försök ta djupa, långa, andetag. Nyckeln är att få ner pulsen och inte hyperventilera. Det här kan också vara ett sätt att lära kroppen att hantera stress bättre.
Så hittar du appen Olivia
Olivia-appen är helt kostnadsfri och finns tillgänglig på App Store.