Rehabiliteringsgarantin erbjuder två aktiviteter, kognitiv beteendeterapi, KBT, och multimodal rehabilitering (MMR). Författarna bakom rapporten har bland annat studerat hur sjukfrånvaro och läkemedelsanvändning påverakts av att man har använt någon av de två aktiviteterna som ingår i garantin.
MMR ökade deltagarnas frånvaro
Behandling med MMR är omfattande och kan enligt rapportförfattaren Pathric Hägglund fungera ”inlåsande”. Det innebär att behandlingen upptar en stor del av personens tid och av den anledningen tror man att personer som fick MMR, en kombination av fysisk träning och psykologisk behandling, ökade sin sjukfrånvaro med hela 60 procent. Inte heller läkemedelsbehandlingen minskade för den här gruppen.
Personer som behandlas med MMR har ofta besvär med smärta i rygg, nacke och skuldror. Personer som tog del av rehabiliteringsgarantin och led av psykisk ohälsa får däremot behandling med KBT. Där såg man däremot större effekt och också större skillnader i resultatet.
26 procent lägre sjukfrånvaro
För personer som inte var sjukskrivna när behandlingen påbörjades utan i huvudsak arbetade och som genomgick KBT-behandling minskade sjukfrånvaron med 26 procent året efter behandlingen. De konsumerade också lägre läkemedel.
Det fanns dock en skillnad i den här gruppen, det var främst yngre personer med relativt liten erfarenhet av sjukskrivning som hade fördel av behandlingen. I den grupp som redan var sjukskriven när behandlingen med KBT påbörjades minskade däremot varken sjukfrånvaron eller läkemedelsgruppen.
Enligt Per Johansson, även han rapportförfattare, tolkar man det som att de som får bäst hjälp av KBT är personer som har måttliga problem och fortfarande arbetar.