Väl hemma i Sverige rasade vikten enkelt troligtvis på grund av annan kosthållning här jämfört mot i USA.
– Motivationen hittar man enkelt om man har balans på livet i övrigt, tycker Karin. Det gäller att man mår bra i det stora hela när man ska ta tag i sina viktproblem.
Under universitetsstudierna gick vikten upp igen och med hjälp av viktväktarna lyckades hon gå ner. Runt 2007 nådde Karin sin högsta vikt, 92 kilo, och försökte gå ner i vikt igen, men utan resultat. Troligtvis var det på grund av andra jobbiga livssituationer som gjorde att hon inte hittade tillräckligt med motivation.
– När jag skulle vaccinera mig inför en resa berättade jag för sköterskan om mina viktproblem och hon nämnde att de hade viktgrupper och att det finns läkemedel som kan hjälpa till, säger Karin.
Det var fem till sex personer som deltog i viktgruppen och Karin startade i maj-08 och samtidigt började hon med Reductil. Jag fick läkemedlet utskrivet efter läkarkontroll där man bland annat mätte min fettprocent och tog blodtrycket, för man bör inte ha högt blodtryck. En näringsfysiolog höll i viktgruppen och jag deltog fem tillfällen innan jag tyckte att jag kunde klara av att fortsätta själv.
Biverkningar hon fick av medicinen var stor törst och en lite ”smådeppig” känsla, men efter några veckor försvann dessa problem. Man kan ta läkemedlet under ett år och när man slutar ska man trappa ner. Man rekommenderar att ta läkemedlet på morgonen och inte på kvällen, då man kan bli lite pigg och få svårare att slappna av och somna. Själv kände Karin inte av detta.
– Jag fick mindre sug efter mat och sötsaker och orkade inte äta lika stora portioner som tidigare. Viktnedgången gick snabbt i början men planade ut så småningom. Allt som allt har jag gått ner drygt 17 kilo och mitt mål är 20, så det är inte långt kvar. Idag väger jag 74,5 kilo och är 170 centimeter lång.
Faktaruta
Tidigare vikt: 92 kg, storlek 46 i byxor, 44 i tröjor
Nuvarande vikt: 74,5 kg, storlek 42 i byxor, 40 i tröjor
Det måste vara enkelt att gå ner i vikt och portionsstorlekar är A och O, menar Karin. Hon äter som vanligt, men i mindre mängder än tidigare och mycket frukt och grönt. En portion är tillräckligt och hon äter sig aldrig proppmätt.
– I år har jag tränat mer regelbundet och gillar stavgång. Jag mår bättre av träning, men bara träning gör inte att jag går ner i vikt. Det krävdes motivation, koständringar och medicin för mig att nå min idealvikt. Det känns i kroppen att jag har blivit lättare, vilket är en härlig känsla. Jag kan äntligen ha ”vanliga” kläder igen.
Nu tränar jag step-up en gång i veckan och det känns verkligen lättare att röra sig. Jag bär ibland min femåring uppför trappan och hon väger 17 kilo och det är helt otroligt att jag har vägt mer än 17 kilo extra – det är tungt för kropp och leder. Jag har fått mer energi och känner mig piggare. Min självkänsla är dessutom mycket bättre.
Faktaruta
Karins råd för att nå idealvikten
• Må bra i övrigt innan man sätter igång.
• Det ska vara enkelt, äta samma mat som familjen men i mindre mängd.
• Ät mer grönt, men fortsätt unna dig lite och ibland.
• Om man gör bort sig en gång är det bara att köra på igen och inte ge upp. En gång är ingen gång.
• Stavgång med stegräknare är bra för motivationen.
• Läkemedel kan vara en bra hjälp för vissa.
Faktaruta
För att få läkemedel för hjälp vid viktnedgång utskrivet, måste man ha:
BMI ≥ 30
BMI ≥ 27 + riskfaktorer
Behandlingen ska kombineras med kost och motionsråd.
För att få läkemedel inom läkemedelsförmånen gäller nedan gränser:
BMI ≥ 35 för alla
BMI ≥ 28 vid diabetes typ 2 eller blodfettsrubbningar
BMI = vikten i kilo/längden i meter * längden i meter
En person som väger 75 kilo och är 1,80 meter lång har alltså ett BMI på 75/1,80*1,80 = 23