Faktum är att i december drabbas flest katter av förgiftning och måste behandlas akut på klinik och enligt Agria Djurförsäkrings statistik hamnar mellan 400-500 katter per år på operationsbordet för att plocka bort främmande föremål ur mage eller tarm.
Topplistan – julfaroarna för din katt
Genom att tänka till innan kan de flesta av julens faror undanröjas och katterna kan njuta lika mycket av julen som resten av familjen. De flesta katter drabbas när paketsnören, glitter och pynt lämnas obevakat. I en katts ögon är detta lockande leksaker, men farligt eftersom det kan orsaka livshotande skador på tarmen om det sväljs.
Ta därför för vana att instruera alla gäster att plocka undan alla snören efter julklappsutdelningen. Och påminn gästerna om att inte mata djuren med matrester och godis och lämna inte mat, halvfulla tallrikar och godis framme.
Topp 5-listan över julfaror för din katt
- Liljeväxter: Katten smakar gärna på välluktande växter. Flera är giftiga för katten och särskilt liljeväxterna Lilium och Hemerocallis som kan ge livshotande njurskador. Även andra växter kan vara farliga, se längre ner i texten.
- Paketsnören och glitter: Om katten tuggar i sig snören kan de orsaka allvarliga och livshotande skador i tarmen. Lek gärna med katten men ta bort alla snören när du inte har uppsikt. Girlanger och glitter är roliga för en katt, men gör stor skada om de hamnar i magen.
- Glykol: Den söta glykolen kan vara frestande att smaka. Om katten fått glykol på pälsen får de i sig vätskan när de slickar sin päls ren. Glykol är mycket giftigt och kommer katten inte under behandling genast dör den av njursvikt
- Levande ljus: En svängande svans eller nyfiken nos med morrhår tar lätt eld. Lämna inte katten utan uppsikt i rum med tända ljus och låt inte katten hoppa upp där det finns ljus. Numera finns det riktigt fina elektriska ljus som alternativ.
- Julgran och granvatten: Katten kanske gärna klättrar i granen – se till att den är säkert fast och använd helst inte julgranskulor i glas som kan gå sönder och orsaka elaka skärsår. Se också till att inte katten kan dricka vattnet i julgransfoten.
Farliga växter
Julrosor, hyacinter och amaryllis är exempel på växter som är vanliga i våra hem under jultider. Det är med andra ord inte bara liljor som kan orsaka skada, ,många av våra krukväxter och snittblommor är giftiga eller har irriterande växtsaft. Därför bör du vara lite försiktig med vilka sorts växter du köper hem om du har en katt som gillar att smaka på blommor och blad.
Ställ giftiga växter på en plats där katten inte kan nå dem, eller välj växter som inte är giftiga.
Giftiga krukväxter
- Liljeväxter, till exempel släktena Lilium och Hemerocallis
- Julros
- Oleander
- Änglatrumpet
- Hyacint
Mindre giftiga krukväxter
- Amaryllis
- Azalea
- Cyklamen
- Hortensia
- Korallbär
- Irriterande växtsaft
- Flitiga lisa
- Fredskalla
- Gullranka
- Prickblad
- Rosenkalla
Giftiga snittblommor
- Liljor, till exempel släktena Lilium och Hemerocallis
- Ginst
- Liljekonvalj
- Påsklilja
- Hyacint
Mindre giftiga snittblommor
- Amaryllis
- Anemon
- Hyacint
- Iris
- Mistel
- Vallmo
- Irriterande växtsaft
- Kalla
- Rosenkalla
Om katten visar tecken på förgiftning, har ett påverkat allmäntillståndom, dräglar, kräks eller har diarré, kontakta närmaste djursjukhus så de kan ge dig råd. Om du misstänker att katten tuggat på en liljeväxt är det extra viktigt att snabbt kontakta sin veterinär då de kan ge katten bestående njurskador. I värsta fall kan det gå så illa att njurarna tar sådan skada att katten inte överlever.
Lugn och ro
Många katter uppskattar lugn och ro och därför kan julen, när det är många människor i omlopp i hemmet, bli en stressig tidpunkt. En försiktig katt kan bli stressad om det kommer mycket gäster under julen. Gör ett avskiltutrymme där den kan få lugn och ro, där katten får sin bädd och där den kan äta och dricka.
Inte alla katter uppskattar heller att resa så om du ska åka bort kan det vara en god idé att se om någon kattvakt finns i närheten så katten får stanna kvar där den känner sig trygg.
Håll koll på vart det finns veterinär
Under julen kan det vara svårare att hitta en öppen klinik. Om du reser i jul så kolla telefonnummer och öppettider till veterinärkliniker dit du ska.
Lämnar du katten hemma så behöver den tillsyn minst 2 ggr per dag.