Ange ditt sökord

Mycket av det vi människor njuter av till jul kan innebära fara för din hund eller katt. Om olyckan är framme, kontakta alltid veterinär. Foto: Shutterstock

Mycket av det vi människor njuter av till jul kan innebära fara för din hund eller katt. Om olyckan är framme, kontakta alltid veterinär. Foto: Shutterstock

Julens faror för din hund och katt

Julen innebär tyvärr något av en "förgiftningshögtid" för landets många hundar och katter. Varje år rapporterar veterinärkliniker om ett ökat antal hundar och katter som kommer in och söker vård för skador de fått efter att de till exempel fått i sig olämplig julmat eller julpynt. Skador som i värsta fall kan vara livshotande.

Annons:

Med godsaker runt om i huset och på julbordet kan det vara frestande att bjuda hunden eller katten på lite “julegott”. Vad många inte vet är att en hel del av det vi människor njuter av till jul innebär en fara för våra fyrbenta vänner. Andra faror kring jul kanske inte är lika uppenbara, till exempel kan något så oskyldigt som presentsnören orsaka skador hos hunden eller katten.

Ge inte julskinka

Många vill vara nyttiga och undviker därför de feta kanterna på julskinkan. Istället ger man det till våra husdjur istället. Gör inte det!

Den feta maten kan framkalla bukspottkörtelinflammation vilket kan leda till bölder, men även lättare symtom som diarré.

Undvik mat med lök som köttbullar, löksill och Janssons frestelse

Varken hundar eller katter tål lök. Lök (all sort) innehåller toxiner, gifter, som skadar de röda blodkropparna. Om de äter för mycket lök kan det leda till anemi, blodbrist. I vissa fall så pass allvarlig att djuret måste få blodtransfusioner.

Symtom kan vara vita slemhinnor, blod i urinen eller matvägran. Kontakta veterinären om du upptäcker några av dessa symtom eller är osäker.

Benbitar kan fastna- bjud inte på revbensspjäll eller liknande

Resterna av revbensspäll är direkt olämpligt att bjuda på små benrester kan fastna i mag- tarmkanalen och leda till smärtsam förstoppning. Det finns fall där förstoppningen blivit så kraftig att man måste öppna upp hunden för att massera tarmarna eftersom främmande benbitar inte tar sig igenom kroppen av sig själva.

Det finns även fall där ben fastnat redan i matstrupen och orsakat skador som i vissa fall lett till att djuret varit tvunget att avlivas.

Macadamianötter farligast

Nötter av olika slag är ett inte helt ovanligt inslag i de svenska hemmen kring jul. Nötter är dock mycket feta och vilket för hundar och katter kan leda till bukspottkörtelinflammation men även sura uppstötningar.

De absolut farligaste är dock macadamianötter som kan leda till neurologiska problem.

Russin och vindruvor kan ge akuta njurskador

Även om russin och vindruvor är något vi själva uppskattar så kan de ge djuren akuta njurskador, vilket är livshotande. Man vet inte vilken dos som krävs eller vilket ämne som leder till allvarliga sjukdomar hos djuren.

Om man vet att hunden eller katten har ätit russin eller vindruvor bör man kontakta veterinär direkt. Många akuta njurskador som orsakats av vindruvor leder till döden och en tredjedel av de som överlever får bestående njursvikt.

Ju mörkare choklad desto farligare

De allra flesta har nog hört talas om att hundar inte ska äta choklad. Ju mörkare chokladen är desto farligare är den då kakao är det ämnet som är värst. Det är självklart en fråga om hur mycket hunden äter och varierar från fall till fall. Vissa hundar kan äta en hel Alladinask medan andra får problem efter några bitar.

Oftast ger choklad diarré och kräkningar men kan även leda till kramper och hjärtstillestånd.

Tänk på var du placerar julblommorna

Julblommor är mycket uppskattat inslag många hem men en grundregel är att placera dessa växter där inga djur kan nå dem. Särskilt viktigt för katter, som enkelt kan hoppa upp och komma åt växterna, då många växter är direkt farliga för katten. Att vara uppmärksam på placeringen gäller även till exempel valpar och andra tuggbenägna hundar som gärna tuggar på blad som fallit av. Följande växter bör man vara uppmärksam på; julros, mistel, julstjärna, amaryllis, hyacint, lilja och oleander.

Alla liljeväxter är farliga för katten då det kan leda till akuta njurskador. Julstjärnor kan vara irriterande och även julkaktus som ger kräkningar. Julrosor kan de dö av, amaryllis är mindre giftig. Det vanligaste rådet om katten ätit växter (förutom liljor och julrosor då man ska söka hjälp direkt) är att hålla koll på allmäntillståndet. Ser man att katten börjar må sämre: kontakta veterinär. Om ni åker in så ta med växten den har ätit av.

Glitter och paketsnören – se upp!

Som tidigare nämnt är det främst valpar och kattungar som gillar att tugga på nya, spännande saker. Glitter och snören kan göra att tarmen träs upp och orsaka stopp.

Om man vet att det ätit något, ha koll på det allmäntillståndet och åk direkt till veterinär om en försämring uppstår.Symptomen är kräkningar samt mat- och vattenvägran.

Levande ljus och viftande svansar – en dålig kombination

Visst är det mysigt med levande ljus men en viftande hund- eller kattsvans kan lätt välta ett levande ljus. Resultatet kan dels bli svåra brännskador på ditt husdjur men risken är även att resten av huset börjar brinna.

Förebygg enkelt genom att helt enkelt ställa ljusen utom räckhåll (tänk på att katter gärna hoppar upp på bord och fönsterbrädor) och lämna aldrig ljusen obevakade!

Julgransfoten – ingen vattenskål

Häll inte gödningsmedel eller liknande i granens vatten. Katter brukar tycka att det är spännande att dricka ur nya “vattenskålar”. 

Julgranskulorna som sitter längre ner inbjuder tilll lek med krossade glasskärvor på golvet som följd – inte alls särskilt tassvänligt. Sätt julgranspyntet högre upp!

Talgbollen – gott för fåglarna, olämpligt för hunden eller katten

Talgbollar som dinglar i trädet utanför köksfönstret kan vara spännande att undersöka och om man kommer åt, något att mumsa på. Men talgbollar är inte lämpliga som varken leksak eller godis för en hund eller katt.

Nätet som omger talgbollen kan fastna i tarmen om djuret tuggar i sig det, och hamnar det feta innehållet i magen kan  det orsaka kräkningar eller bukhinneinflammation. Kom ihåg att även lagra talgbollarna på ett säkert ställe.

Annons:

Källor:

Evidencia och Blå stjärnans djursjukhus

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: