Ange ditt sökord

Det bästa skyddet mot japansk encefalit är vaccination. Vaccinet kan ges till barn från två månaders ålder och till vuxna.  Foto: Shutterstock

Det bästa skyddet mot japansk encefalit är vaccination. Vaccinet kan ges till barn från två månaders ålder och till vuxna. Foto: Shutterstock

Japansk encefalit (hjärninflammation) – orsak, symtom och vaccination

I Sydostasien och stora delar av östra Asien förekommer virussjukdomen japansk encefalit även kallat japansk hjärninflammation. Sjukdomen, som sprids av myggor, kan vara både allvarlig och livshotande. Du kan inför din utlandsresa vaccinera dig mot japansk encefalit.

Annons:

Det var i Japan som sjukdomen först beskrevs, därav namnet, men finns nu i 24 länder. Den tillhör inte de vanligaste sjukdomarna som kan drabba resenärer i området, men är en av de allvarligaste om oturen är framme. Den som drabbas kan få en allvarlig hjärninflammation (encefalit) med hög dödlighet. Det finns ingen specifik behandling. Två populära resmål där japanske encefalit förekommer är Thailand och Indien.

Orsak till japansk encefalit (hjärninflammation)

Japansk encefalit orsakas av ett virus och överförs av mygg. Att mygg är bäraren av virus gör att spridningen kan variera beroende på geografiskt läge (landsbygd eller storstad) och säsong (under regnperioden ökar antalet mygg) men också tid på dygnet då myggorna är som mest aktiva.

I länder i Sydostasien som ligger nära ekvatorn och där klimatet är tropiskt riskerar man att bli smittad under hela året, i andra länder är det vanligast mellan april och oktober. Sjukdomen smittar inte mellan människor utan endast när mygg har sugit blod från grisar och fåglar som är virussmittade och myggen i sin tur överför viruset när de sticker människor.

Symtom vid japansk encefalit (hjärninflammation)

Hur allvarliga symtom som uppstår vid smitta varierar, oftast får den som blivit smittad bara lindriga symtom. Det förekommer även att viruset orsakar en allvarlig inflammation av hjärnan. Det finns ingen behandling mot japansk encefalit, utan allt man kan göra är att försöka lindra de symtom sjukdomen orsakar.

Symtom vid japansk encefalit

  • Lätt feber
  • Muskelvärk

Vid allvarlig sjukdom kan följande symtom uppstå:

  • Svår huvudvärk
  • Hög feber
  • Frossa
  • Kramper
  • Förlamning
  • Förvirring och oro

Om du inte är vaccinerad och drabbas av hög feber under resan, eller efter att du kommit hem och vet med dig att du har rest i länder där sjukdomen finns, ska du söka vård. Även om risken att drabbas av sjukdomen bedöms som liten, avlider en tredjedel av de insjuknande och en tredjedel drabbas av bestående skador i det centrala nervssystemet. En tredjedel blir dock helt återställda.

Vaccination mot japansk encefalit (hjärninflammation) – ska jag vaccinera mig?

Det bästa skyddet mot japansk encefalit är vaccination. Vaccinet kan ges till barn från två månaders ålder och till vuxna. Huruvida du ska vaccinera dig eller inte handlar om olika faktorer som man som resenär behöver ta hänsyn till. Det kan handla om vilket land du reser till, hur lång din vistelse blir, vad du planerar att göra och vilken tid på året du reser. Det är naturligtvis valfritt om man vill vaccinera sig eller ej men det finns några riktlinjer att utgå från.

Gör ett kort test – behöver du vaccinera dig mot japansk encefalit

Jag ska stanna i riskområden längre än 3 – 4 veckor.

Jag planerar upprepade besök i riskområden.

Jag ska övernatta/befinna mig på landsbygden eller i områden mellan stad och landsbygd.

Jag ska resa till ett land där det pågår en epidemi.

Jag är osäker om jag kan komma att resa till ett riskområde.

Har du svarat ja på ett eller flera av dessa påståenden eller vill undvika att ta några eventuella risker även för en kortare resa rekommenderas att du vaccinerar dig.

Så går vaccination mot japansk encefalit (hjärninflammation) till

Vaccinationen sker på en vaccinationsmottagning eller en vårdcentral och i form av en injektion. Vaccinationen består av två doser som ska ske med ett mellanrum på en till fyra veckor beroende på om det gäller en vuxen person eller barn. Eftersom det tar en vecka innan du utvecklar de skyddande antikropparna rekommenderas vanligtvis att dos två ges minst en vecka före avresa.

Behöver du ett längre skydd eller tänker resa igen rekommenderas en påfyllnadsdos ett till två år efter grundvaccineringen. Du får då ett skydd i minst tio år om du är mellan 18-65 år. Om du är gravid eller ammar bör du rådgöra med läkare innan du vaccinerar dig.

Förebyggande åtgärder vid japansk encefalit (hjärninflammation)

För att minska risken att bli stucken av myggor på utlandsresan bör du använda myggmedel. Luftkonditionering på rummet är effektivt mot myggstick eller så kan du välja att sova under ett myggnät. Glöm inte att myggnätet ska vara impregnerat för att vara effektivt. Skyddande klädsel är delvist effektivt men ansikte, hals och händer är då skyddade.

Vaccinet ger ett bra skydd men kan upplevas som kostsamt och det är upp till var och en att bedöma huruvida man vill, kan och behöver vaccinera sig. Om du regelbundet reser till länder där japansk encefalit förekommer kan vaccinering vara en god investering. Är du osäker kan du rådfråga personal på vaccinationsmottagningar som har god erfarenhet av de olika regionerna och vilka vaccin som rekommenderas för respektive område.

Annons:

Källor:

Folkhälsomyndigheten

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: