Ange ditt sökord

Det är inte alltid helt lätt att få balans i livet, det framgår av Balansindex. Foto: Shutterstock

Det är inte alltid helt lätt att få balans i livet, det framgår av Balansindex. Foto: Shutterstock

Index visar: Svenskarna lever i obalans

Många svenskar lever obalanserade liv, det visar ett balansindex baserat på svenskarnas vanor rörande kost, träning, sömn och stress.

Annons:

Statistiken till Balansindex är baserad på en undersökning genomförd av IPSOS Norm på uppdrag av Life.

Svenskarna lever i obalans

På balansskalan från 1 till 100 bedömer man att 70 är ett riktmärke för en balanserad livsstil. Balansindex visar att genomsnittssvensken endast har 51 balanspoäng. Många svenskar befinner sig därmed i obalans menar Life.

Undersökningen genomfördes i mars 2019 i form av en webbenkät och totalt har 2 704 personer i Sverige mellan 18 och 100 år deltagit i undersökningen. Resultatet är statistiskt säkerställt och riksrepresentativt med en signifikansnivå på 95 procent.

Slarvas med sömn och kost

Resultatet visar att det slarvas med såväl sömn och stress som med kost och träning. Kost är den faktor där genomsnittssvensken når högst i balansindexet, med ett värde på 65 av 100.
Sömn är däremot den faktorn med lägst resultat med ett värde på 37 på balansskalan.

– På Life vet vi att ett hälsosamt liv inte enskilt bygger på att äta nyttigt. Eller träna ett visst antal dagar i veckan. Ett hälsosamt liv är ett liv i balans, där flera faktorer spelar in och påverkar vårt välmående. Faktorer som sömnbrist och stress kan exempelvis bidra till att vi upplever oss som mer eller mindre i obalans. Även om vi äter och tränar ”rätt”, säger Jeanette Engdahl, hälsorådgivare på Life.

Unga vuxna i mer balans än pensionärer

Balansindexet visar att unga vuxna i åldern 18 till 30 placerar sig lägre på skalan än genomsnittet. Generellt är unga sämre på att hitta en balans mellan kost, stress och sömn. Däremot är åldersgruppen bäst i klassen när det kommer till träning. 39 procent tränar nämligen 3 gånger i veckan eller mer, vilket gör att de får 65 poäng i kategorin träning.

Även de som är äldre än 65 år placeras sig sämre än snittet. De landar på 44 i indexet, där utebliven träning drar ner resultatet.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: