Påsken är en av de helger då vi svenskar stoppar i oss lite extra av både mat och godis. Svensk handel beräknar att vi handlar livsmedel och alkohol för runt 7 miljarer under påskhelgen.
Bygger på traditioner
Vår påskmat bygger på gamla traditioner och innehåller många bra livsmedel, till exempel ägg, sill, lax och lamm.
Samtidigt är det lätt att glömma en viktig, och nyttig, del av nämligen grönsakerna. Att se till att ha färska och goda grönsaker ger inte bara ett fräscht intryck utan är även bra för hälsan.
Fördela maten
Ät inte allt på en gång, tänk på att fördela maten över dagen. På så vis kan du njuta bättre och längre och undgår att få den där känslan av “matkoma”.
Om du dessutom tar lagom stora portioner så kan du bättre få koll på hur mycket du stoppar i dig och du, det är alltid bättre att hämta lite till än att slänga när man tog för mycket. Oavsett om det är att slänga i sig eller slänga i soptunnan.
Ägg och fisk
Ägg innehåller ganska mycket kolesterol, men också bra protein och vitaminer. De flesta kan äta ett ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. Att äta flera ägg vid enstaka tillfällen har ingen större betydelse.
Fisk är som bekant nyttig mat och innehåller många viktiga näringsämnen som till exempel D-vitamin, jod och selen. Fet fisk som sill och lax innehåller också omega-3-fett som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom.
Lamm och Janssons
Lamm är ett gott och magert kött och går utmärkt att äta även vid andra tillfällen än påsk. Magert kött gör också att du inte känner dig lika “tung” i magen när du ätit lamm.
Det är också vanligt att man till påsk äter Janssons frestelse. Den är ofta gjord med grädde och innehåller därmed en hel del fett. Hur mycket fett det blir beror på hur stor portion man tar.
En promenad lättar upp
Hund eller inte, en skön promenad mellan måltiderna ger dig både frisk luft, motion och låter maten komma till sin rätt.
Ta en promenad på trettio minuter i friska luften, gärna hela famlijen, så kommer alla definitivt känna sig piggare och starkare när ni kommer hem igen.
Tips till påsk!
Så sammanfattat så kan man säga att en väl avvägd påskbuffé kan vara både bra och lite sämre för hälsan beroende på. Vi samlar några punkter som du kan ta med dig:
- Ät allt men inte alltid – du får njuta av påskmaten
- Ta en promenad mellan måltiderna
- Tänk på portionsstorlekarna, ta hellre om
- Ät inte all mat på en gång utan sprid ut under dagen men även under hela påskhelgen
- Se till att välj när ni ska äta godis, småätandet blir lätt en vana också efter påsk
- Njut!