Ange ditt sökord

Det är viktigt att som hundägare känna sig fram när det kommer till hundpsykologer.  Foto: Shutterstock

Det är viktigt att som hundägare känna sig fram när det kommer till hundpsykologer. Foto: Shutterstock

Hundpsykologen – så går det till!

Hundterapeut, hundvetare, hundcoach, beteendevetare för hund, hundpsykolog – kärt barn har många namn och det kan vara svårt att som hundägare veta hur man ska hitta rätt i en allt större djungel. 

Annons:

Första frågan man måste ställa sig är om hunden och du faktiskt behöver gå och prata med någon? 

Det är i betraktarens öga skulle jag säga, i det här fallet hundägarens. När man upplever att man inte fixar det själv eller att hunden är utåtagerande och ställer till problem. Även om andra påpekar problem som upplevs med din hund är det viktigt att alltid som ägare utgå från sig själv. Om man inte gör det är risken stor att man inte har motivation nog att förändra.

Arbetar med ett beteende hos hundägaren

Det säger Gunilla Backman, verksamhetschef för Svenska Pedagoghundinstitutet. Gunilla är född i Boden och flyttade till Stockholm 2006. Hon är lärare i botten och har jobbat med många chefsuppdrag, arbetat med ledarskap, coachning och kvalitetsstyrning och har även en filosofie magisterexamen i pedagogik. Att det blev hundar som hon idag jobbar med huvudsakligen var en händelse, hon skaffade själv en hund som krävde extra insatser och på den vägen är det. Genom åren har Gunilla gått flera olika vidareutbildningar, både bra och dåliga, konstaterar hon. Man får ta och plocka och skapa sig en bred bild med djup kunskap.

Hundpsykologi, vilket är termen vi kan använda, är ingen skyddad titel. Det finns många olika namn och filosofier kring hur man arbetar med hund och ägare. Tyvärr innebär det att det inte heller finns någon direkt kvalitetssäkring. Vi jobbar mycket med positiv förstärkning och att arbeta med ett beteende hos hundägaren, inte hos hunden. Det är den filosofi vi har valt att arbeta utifrån.

Välj hundpsykolog med omsorg

Hos Svenska Pedagoghundinstitutet pratar man inte om ”problemhundar” utan om hundägare som upplever att hunden har vissa problem. 

It takes two to tango och inte sällan är det något som saknas hos ägaren. Det kan vara en uppfattning om hundens behov utifrån ras till exempel, att något saknas för att tillgodose hundens behov. 

Eftersom branschen idag är relativt oreglerad konstaterar Gunilla att det är viktigt att som hundägare känna sig fram när det kommer till hundpsykologer. 

Titta runt, ställ frågor, bilda dig en uppfattning om vad som finns och intervjua den du är intresserad av att gå till. Vissa har även specialiteter, som att vi arbetar mycket med rädda hundar. Det är viktigt att den man går till är påläst och vet vad man håller på med. I grunden handlar det om vanliga psykologiska processer kring lärandet och inlärandet, vad som skapar motivation och vilka faktorer som gör att en hund kan ändra sitt beteende.

Viktigt att få ägaren att tänka utifrån sig själv

Ägarens eget sätt att tänka är en viktig del och det handlar om att få ägaren att tänka utifrån sig själv, hur man upplever situationen personligen. Oavsett vad hunden varit med om behöver man gå till sig själv och tänka på hur man själv hade velat ha det. 

Att få ägaren att tänka till är början på resan till en förändring. Att reflektera. Även om man som hundägare tycker att man har gjort ”allt” så går det nästan alltid att i samtal gå ner mer på djupet och ta reda på om man kan göra något mer. För att se det krävs det kunskap hos den man samtalar med. 

Vanligt med hundpsykologi i grupp

Intresset för hundpsykologi har ökat konstaterar Gunilla som även ser en trend i att man idag går kurser i grupp.

För tre-fyra år sedan gick de flesta själva till en hundpsykolog, numera är det allt vanligare att man går tillsammans med andra. Dessa kurser hålls inte sällan av en hundpsykolog.

Gunilla förstår att många hundägare kan känna sig skeptiska och att det är svårt att hitta rätt. För den som är intresserad av att gå till en hundpsykolog har Gunilla ett viktigt råd.

Det ska kännas rätt direkt. Det måste man som hundpsykolog se till att hundägaren förstår, först då finns det förutsättningar för en förändring. 

Gunilla Backman och hunden Messi

Gunilla Backman och hunden Messi. Foto: Svenska Pedagoghundinstitutet

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: