Ange ditt sökord

Effekten av att arbeta i skift kvarstod även efter att deltagarna hade slutat arbeta skift och till exempel bytt till normala arbetstider. Foto: Shutterstock

Effekten av att arbeta i skift kvarstod även efter att deltagarna hade slutat arbeta skift och till exempel bytt till normala arbetstider. Foto: Shutterstock

Hjärnan kan bli långsammare av skiftarbete

Effekten av skiftarbete kan ha bestående inverkan på hjärnans förmåga även långt efter att man slutat arbeta i skift.

Annons:

Det visar forskning vid Uppsala Universitet och Malmö Högskola.

Påverkan på hjärnan undersöktes

Det är forskare vid Uppsala universitet och Malmö högskola som har tittat närmare på och undersökt hur hjärnan påverkas av skiftarbete. Totalt deltog 7 000 män och kvinnor i medelåldern och uppåt i studien.

1 000 av dessa hade nyligen jobbat i skift eller jobbade i skift under det att studien pågick. Deltagarna fick göra ett test där de så snabbt som möjligt skulle rita en linje som i stigande ordningsföljd förband ett antal siffror och bokstäver.

Effekterna kan sitta i flera år

När forskarna studerade resultatet visade det sig att de som jobbar eller hade jobbat i skift bearbetar information långsammade. De behövde nämligen några sekunder mer på sig att rita linjen jämfört med de personer i studien som inte jobbade eller hade jobbat skift.

Dessutom visade studien att effekterna kan kvarstå flera år efter att man har slutat att jobba skift.

Fler studier behövs

Till Uppsala Nya Tidning säger docent Christian Benedict som är en av forskarna bakom studien att resultaten ger ytterlgiare stöd för att skiftarbeta kan störa hjärnans förmåga att snabbt söka och behandla information.

Samtidigt påpekar Christian Benedict, som till vardags arbetar vid Instutitionen för neurovetenskaper på Uppsala universitet, att fler studier behövs innan man vet om det rör sig om ett direkt orsakssamband.

Annons:

Källor:

Uppsala Nya Tidning

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: