Barn är en extra utsatt grupp när det gäller fästingangrepp eftersom de ofta rör sig i miljöer där fästingar finns. Fästingen trivs i låg vegetation som gräs eller löv. Bara ben och lättklädda barn är som ett smörgåsbord för fästingen. Titta efter själv om ditt barn har någon fästing.
Att ta bort fästingar
Upptäcker du att ditt barn har en fästing är det viktigt att behålla lugnet. För att avlägsna fästingen använder du en fästingpincett eller vanlig pincett och tar ett stadigt tag om fästingen, inte för hårt, vrid bara samtidigt som du drar den rakt upp. Det viktiga är att du inte klämmer sönder den. Då kan man drabbas av smittsamma ämnen som injiceras i blodet och man kan utveckla sjukdomar som Borrelia och TBE.
Men det går att undvika dessa farsoter genom att så snabbt som möjligt avlägsna fästingen, helst inom ett dygn. Då ska det inte vara någon fara att drabbas av sjukdom. Rengör bettstället och håll ett vakande öga på det ett par dagar efter. Uppträder en röd ringformad rodnad kontakta läkare. Likaså om det uppstår influensaliknande symptom. Tänk på att vaccination är viktig i framförallt Blekinge och Stockholm där Borrelia och TBE är som mest utbrett.
Läs mer om fästingar
• Snabb upptäckt – liten risk
• Ett fästingbett kan räcka
• Fästingar – en video om hur du tar bort den
• Tina tror att hon har fått fästingbett. Doktorn svarar.
• Kvinnlig student (18) undrar över diagnosen Borrelia