får hembesök av läkare istället för att åka in till sjukhus eller vårdcentral kan öka vårdkvalitén och minska antalet vårddagar på sjukhus rejält.
Dessutom skulle samhället kunna spara mycket pengar, det visar flera försök som Sveriges radio rapporterar om.
Mobil hemsjukvård
I Skaraborg har man gjort ett framgångsrikt försök med en vårdmodell som vänder sig till just äldre patienter med stora vårdbehov. Mobila hemsjukvårdsläkare tillsammans med närsjukvårdsteam och ett mobilt palliativt team besöker patienterna i hemmet istället för på vårdcentralen. En av läkarna som har ingått i teamet sedan tre år tillbaka säger till Sveriges radio att det är lättare att undersöka de äldre patienterna i hemmet och att man dessutom kan passa på att ge råd om livssituationen direkt vid köksbordet.
Förutom i Skaraborg har flera modeller testats runt om i landet i en nationell satsning som pågått under fem år och nu avslutas.
Akutbesöken minskade
När man utvärderade det nya arbetssättet i Skaraborg visade det sig att akutbesöken för de allra sjukaste i paitentgruppen har minskat med 80 procent. Många av patienterna hade tidigare ofta åkt in och ut till akuten. Dessutom såg man att vårddagarna på sjukhus minskade med över 90 procent, något som sparar mycket pengar för vårdsystemet. Utvärderingen visar också att patienterna som fick hembesök var mycket nöjda.
Av de olika försöken som gjorts under femårsperioden var försöket i Skaraborg det som ur ekonomiskt perspektiv var mest lyckat.
Nyckeln till framgång
Projektledaren Marianne Alärd säger till radion att nyckeln till framgång är att man utgår från individens behov. Tidigare har man utgått från organisationens behov och förskt passa in individen i det.
Marianne Alärd konstaterar således att “nu måste vi tänka tvärtom.“