I en ny studie från Karolinska instituret har forskare låtit friska individer äta nitrat motsvarande innehållet i 200-300 gram spenat (eller sallad). Man lät sedan försökspersonerna utföra ett cykelarbete och analyserade därpå prover från lårmusklerna. Man jämförde sedan dettar resultat med resultat från personer som fått placebo. Resultatet visade att Karl-Alfred faktiskt kan ha rätt i sin spenatkonsumtion.
Mitokondrierna har en central roll
Mitokondrierna är cellernas kraftverk och har en central roll i cellernas ämnesomsättning. Man såg att hos de som hade intagit nitrat (spenat/sallad) ökade effektiviteten hos mitokondrierna. Resultatet är av idrottsfysiologiskt intresse – syreåtgången vid fysiskt arbete minskade när man fick i sig nitrat och ATP, ett ernergirikt ämne, ökade sin bildning.
Den här upptäckten kan även ha betydelse för personer som är sjuka i till exempel diabetes och hjärt- kärlsjukdomar då mitokondrierna hos personer med dessa sjukdomar fungerar dåligt.
Så förutom att öka effektiviteten hos mitokondrierna finns det även möjlighet att ökat intag av nitrat (spenat/sallad etc) motverkar komponenter som bidrar till diabetes, hjärtinfarkt och stroke.
Recept: Smakrik pasta med vitlök och spenat
Ett enkelt och mycket smakrikt recept som blir toppengott med färsk pasta!
Ingredienser
- 2 port
- 150 g pasta
- 125 g fryst bladspenat
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk smör
- 2 dl Kelda® Pastasås Mild ost
Gör så här
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Tina spenaten och krama ur vätskan. Skala och finhacka vitlöksklyftan. Fräs spenat och vitlök i smör i en traktörpanna. Tillsätt såsen och låt allt bli varmt. Rör ner den nykokta pastan. Servera med bröd och sallad.