I oktober när höstvädret börjar bli som ruggigast är det många svenskar som passar på att resa till sommarvärmen. På de flesta resmål är det så här års lugnare, med färre turister än under sommaren, och man slipper därför trängsel på hotellen och mellan solstolarna. På skadesidan är det däremot inte lika lugnt.
2 500 skadefall i oktober årligen
De senaste två åren har omkring 2 500 svenskar insjuknat eller skadat sig på resor utomlands i oktober årligen, enligt statistik från SOS International, som hjälper nordiska resenärer som råkar ut för olyckor på resa. Spanien, USA och Turkiet de vanligaste länderna. Hittills har cirka 1 400 fall från hela värden rapporterats in denna månad. Barn och äldre hör till de som oftast blir sjuka eller skadar sig på resan.
– Resor med barn kräver extra planering för att resan ska bli säker. Den bör vara anpassad efter barnets behov och ålder. Lång flygresa, ny miljö, stora klimatskillnader och andra rutiner än i vardagen kan vara påfrestande, särskilt för de allra minsta. Äldre resenärer med kroniska sjukdomar underskattar ibland hälsoriskerna med att åka till avlägsna platser med helt annorlunda klimat, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på If i ett pressmeddelande.
Turistmage vanligast
I de allra flesta fall där svenskar resenärer behandlas handlar det om sjukdom (cirka 65 procent). Skador står för cirka 12 procent.
Av de fall där en läkare är involverad handlar de allra flesta om så kallade turistmage, det vill säga maginfektioner. Men det förekommer också lunginflammation och ryggsmärta.
Olika regler gäller – förbered resan väl
Beroende på vilket land man är i och hur brådskande det är att få vård gäller olika regler. Med EU-kortet kan den som behöver vård i ett annat EU-land få vård på samma villkor som invånarna i landet man besöker. Som EU-medborgare kan man också ha rätt till viss vård i några länder utanför EU.
– Förbered resan väl. Genom att ta reda på så mycket som möjligt före resan kan man minska riskerna för att någonting tråkigt ska hända. Följ vaccinationsråden och gå igenom era försäkringar, säger Josefin Hamilton.
Utan hemförsäkring kan det bli en dyr affär
Att råka ut för något utomlands utan en hemförsäkring, där reseskyddet ingår, kan bli väldigt dyrt. Ett ambulansflyg hem från Thailand kostar över en miljon kronor medan att ligga på sjukhus i USA kan gå på över 250 000 kronor – per dygn.
– Hemförsäkringen är den viktigaste försäkringen man kan ha – den ger ett bra grundskydd för resan där bland annat sjukvård utomlands och hemresa ingår. Ska man vara borta längre än 45 dagar måste man komma ihåg att skaffa en tilläggsförsäkring innan avresan, säger Josefin Hamilton.
5 vanligaste länderna där svenskar blir sjuka eller skadar sig i oktober
- Spanien
- USA
- Turkiet
- Grekland
- Cypern
Tips om du råkar ut för ett olycksfall eller sjukdom utomlands:
- Ring ditt försäkringsbolag eller SOS International om du eller någon i din familj blivit så sjuk eller skadad på resan att det behövs läkarvård. Personalen hos SOS kommer att hjälpa dig med alla kontakter med läkare och annan sjukvårdspersonal.
- Spara intyg, kvitton och annan dokumentation om din vård.
- Hemförsäkringen innehåller ett reseskydd som ofta varar i upp till 45 dagar för alla som står med i försäkringen. Se till att ha koll på hur din försäkring fungerar. Vissa länder kräver ett särskilt intyg som visar att du har en reseförsäkring.
- Kolla upp vad som gäller i landet du reser till.