Regeringen avsätter nämligen pengar för att även pojkar ska få hpv-vaccin.
Flickor har vaccinerats sedan 2010
I snart tio år har flickor vaccinerats mot hpv och debatten har stundtals gått varm huruvida även pojkar bör vaccineras mot hpv då pojkar kan både smittas och drabbas. Då bedömdes inte pojkar behöva vaccinet men sedan dess har kunskapsläget förändrats och en första utredning kring att vaccinera pojkar mot viruset presenterades för snart två år sedan.
I våras lämnades ytterligare en utredning över med budskapet om fördelarna men det är alltså först nu regeringen har beslutat sig för att agera.
– Det handlar ju om att det också kan smitta inte minst när det handlar om män som har sex med män och när det gäller mun-cancer. Vi har också kostnadsberäknat, vilket gör att nu inför vi också vaccination för pojkar, säger socialminister Lena Hallengren till Ekot.
130 cancerfall per år kan undvikas
Enligt regeringens budgetförslag ska pojkar vaccineras mot hpv från och med nästa höst förutsatt att budgeten går igenom.
Årligen drabbas 300 män av hpv-relaterad cancer och förhoppningen är att 130 cancerfall kan undvikas i och med satsningen som beräknas kosta 56 miljoner nästa år.
150 kvinnor avlider varje år
Varje år insjuknar ungefär 550 kvinnor om året i livmoderhalscancer i Sverige. Av dessa är cirka 70 procent av dessa är hpv-relaterade och 150 kvinnor om året dör i sjukdomen. Att flickor vaccineras tros förebygga 100 dödsfall till följd av livmoderhalscancer på år. Förra året vaccinerades 84 procent av alla 12-åriga flickor i Sverige.
Att införa vaccination för även pojkar och män innebär även ett indirekt skydd för de kvinnor som inte är vaccinerade. Utöver att färre blir allvarligt sjuka innebär vaccinationen en rad samhällsekonomiska vinster, enligt Folkhälsomyndigheten.
Positiva tongångar hos Nätverket mot cancer
Margareta Haag är ordförande för Nätverket mot cancer och välkomnar beslutet med öppna armar.
– Nätverket mot cancer har länge verkat för att HPV-vaccinering för pojkar nkluderas i det allmänna vaccinationsprogrammet. Vi utsåg Joakim Dillner, som drivit denna fråga i en mängd år, till Årets Cancernätverkare 2018, och gläds med honom åt att vaccineringen äntligen inkluderats i budgeten för 2020. Sedan januari 2018 och fram till att vaccineringen påbörjas hösten 2020 kommer 335 personer ha utvecklat cancer enligt dagens information, 130 cancerfall per år, säger Margareta Haag i en kommentar.
Nätverket mot cancer har cancerprevention som en prioriterad fråga på dagordningen.
– Sedan 2015 rekommenderar Socialstyrelsen att kvinnor som är 30 år och äldre ska testas för HPV men endast 13 av 21 regioner följer rekommendationerna. C:a 2.000 färre kvinnor skulle ha diagnosticerats med livmoderhalscancer om samtliga regioner följt rekommendationerna. Vi fortsätter att verka för att samtliga regioner inför kolorektalcancerscreening enligt Socialstyrelsens rekommendationer 2013, vi skulle exempelvis undanröja 300 cancerfall per år om screening för kolorektalcancer införs i samtliga regioner. Vi jobbar även för ett rökfritt Sverige i Tobaksfakta och för hälsosamma levnadsvanor såsom goda solvanor, kost och motion, berättar Margareta Haag.
Fakta: Humant papillomvirus
- Hpv står för humant papillomvirus. Det är ett väldigt vanligt virus som finns i över hundra olika typer.
- Viruset kan ge cellförändringar som kan leda till cancer, framförallt i livmoderhalsen.
- Hpv smittar genom att slemhinnor eller hud kommer i kontakt, till exempel via sex.
- Hpv ger sällan symptom, men man kan få vårtor på händer, fötter och i underlivet. Cellförändringarna upptäcks vanligtvis genom cellprov.
- Kondom skyddar, men inte till hundra procent.
- De vaccin som finns mot viruset i dag är mot hpv-typerna 16 och 18, som orsakar de flesta fall av livmoderhalscancer.
- Det finns ingen behandling mot hpv i sig, däremot kan man behandla av viruset orsakade vårtor, kondylom och allvarliga cellförändringar om det finns en risk för cancer.