Det visar en studie från Karolinska institutet och Helsingfors institut.
Svenska värnpliktsregistret
Studien bygger på uppgifter i det svenska värnpliktsregistret som innehåller en stor mängd hälsodata och inkluderar över en miljon svenska män.
Det forskarna tittade närmare på i uppgifterna var vilopuls och blodtryck. Dessa värden jämfördes sedan med information i register över psykiska problem.
Samband mellan högt blodtryck och hög puls och psykisk sjukdom
Under arbetet med studien kunde forskarna se starka samband mellan högt blodtryck och hög puls i 18-årsåldern och psykiatriska diagnoser senare i livet.
Det rörde sig bland annat om diagnoser som tvångssyndrom och schizofreni.
Starkast samband
De värnpliktiga som ingick i registret och som hade allra högst vilopuls löpte en nästan 70 procent högre risk att senare i livet diagnostiseras med tvångssyndrom jämfört med de som hade lägst puls.
Tvångssyndrom eller tankar som är ångestrelaterade visade sig nämligen ha starkast samband med hög puls.
Hönan eller ägget
En aspekt är att det är svårt att säga vad som kommer först, om högt blodtryck och hög puls bidrar till psykiska problem eller om hög puls och högt blodtryck ska ses som ett varningstecken på en eventuellt kommande diagnos.
I en kommentar säger en av forskarna bakom studien, Antti Latvala vid Helsingfors universitet, att det utifrån den aktuella studien tyvärr är omöjligt att säga.
Behövs mer forskning
Antti Latvala konstaterar att det finns tidigare forskning som pekar på att högt blodtryck och hög puls och vissa psykiska problem kan ha ett samband.
Forskarna behöver dock veta mer för att kunna använad dessa faktorer, i kombination med andra riskfaktorer, för att bedöma om det föreligger en eventuell sjukdomsrisk.