Ange ditt sökord

Vårdgarantin, som blev lag 2010, innebär bland annat att du har rätt att inom loppet av en vecka träffa en läkare inom primärvården, Foto: Shutterstock

Vårdgarantin, som blev lag 2010, innebär bland annat att du har rätt att inom loppet av en vecka träffa en läkare inom primärvården, Foto: Shutterstock

Här får du vänta längst på att få träffa läkare inom primärvården

En granskning visar att det är stor skillnad på hur länge det dröjer innan du får träffa läkare beroende på var i landet du befinner dig. Detta trots att vårdgarantin som innebär att du inom sju dagar ska få träffa en läkare inom primärvården varit lag sedan snart fem år.

Annons:

Det är myndigheten för vård- och omsorgsanalys, Vårdanalys, som har fått i uppdrag av regeringen att granska hur vårdgarantin efterföljs runt om i landet.

Läkarbesök inom sju dagar

Vårdgarantin klubbades igenom som lag 2010 och innebär att du som patient ska erbjudas ett besök hos läkare inom primärvården inom sju dagar. Lagen bygger på en rad olika tidsgränser som vården har att förhålla sig till:

  • Patienten ska komma i telefonkontakt med primärvården samma dag som denne ringer.
  • Inom sju dagar ska patienten erbjudas ett besök hos läkare inom primärvården.
  • Inom 90 dagar ska patienten få träffa en specialistläkare, från det datum då remissen skickats.
  • Inom 90 dagar ska behandling ha påbörjats, från det datum beslut har fattats om detta.

Vårdgarantin omfattar däremot inte exempelvis diagnostisering, utredning, undersökningar och återbesök.

Längst väntan i landet

Vårdanalys granskning visar att väntetiderna på flera håll i landet är mycket långa, detta trots att vårdgarantin är lag. Dessutom varierar väntetiderna stort mellan landsting, vårdområden och enskilda kliniker. I Kalmar fick hela 97 procent sitt läkarbesök inom sju dagar. Längst väntetid hade Dalarna där 80 procent fick sitt läkarbesök inom en vecka.

Att det finns stora skillnader i landet visar bland annat statistiken för hjärtpatienter. En kvinnlig hjärtpatient har en genomsnittlig väntetid på 27 dagar på att få träffa en  specialist om hon bor i Stockholm. Motsvarande siffra i Norrbotten är 78 procent. 

Stort utrymme för förbättring

Fredrik Lennartsson, myndighetschef på Vårdanalys säger i en kommentar att granskningen visar att det finns stort utrymme för förbättring när det gäller att följa vårdgarantin. Han menar att det dock inte är enbart mer resurser som krävs utan istället bättre arbetssätt och att använda befintliga resurser mer effektivt.

Ett annat problem som Fredrik Lennartsson belyser är landstingens bristande stöd för patienter som vill och har rätt till att byta vårdgivare om landstinget inte kan erbjuda vård inom tidsgränserna. Den här bristen kan, menar Fredrik Lennartsson, leda till ojämlik vård. Sammanfattningsvis konstaterar Vårdanalys att vårdgarantin fyller en viktig funktion för en bred grupp av patienter, men behöver utvecklas. Dessutom poängeterar Vårdananalys att vårdgarantin är särskilt viktig för patienter med svåra och komplexa sjukdomar.

Statistik från granskningen

  • Telefonkontakt (0 dagar): Värmland sämst med 74 procent, Jönköping bäst med över 99 procent.
  • Läkarbesök i primärvården (7 dagar): Dalarna sämst med 80 procent, Kalmar bäst med 97 procent.
  • Nybesök hos specialist (90 dagar): Värmland sämst med 81 procent, Gotland bäst med 98 procent.
  • Operationer i specialistvården (90 dagar): Örebro sämst med 75 procent, Gotland bäst med 98 procent.
  • Inom cancersjukvården får 99 procent av patienterna ett specialistbesök inom 90 dagar, mot 73 procent inom allergivården.
  • Inom thoraxkirurgi fick 95 procent av patienterna operation inom 90 dagar, mot 70 procent av patienterna inom plastikkirurgi.
  • Hur snabbt man får vård beror också på när på året man behöver den. Kring sommar- och julledigheterna är väntan ofta längre.
Annons:

Källor:

Vårdanalys, SVT

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: