Allt tv-tittande gör också att vi inte rör på oss, vilket kan vara skadligt för hälsan.
Men den som älskar att plöja avsnitt efter avsnitt av sin favoritserie behöver inte ge upp det helt och hållet. Sambandet till trots finns det faktiskt positiva effekter av att kolla på mycket serier också, nämligen den sociala aspekten. Forskarna förklarar att det ger personerna möjlighet att starta och delta i samtal om programmet med andra, något som kan inge en känsla av samhörighet.
Sträckkolla på tv-serier nytt fenomen
I studien har man definierat sträckkollande av serier med att se mellan två och sex avsnitt av samma serie i följd. Fenomenet att sträckkolla på serier är relativt nytt, men enligt forskarna är det samma impulser som driver andra typer av beroende, exempelvis alkohol och droger. Forskarna menar då att tv-tittandet triggar hjärnans belöningssystem på ett likvärdigt sätt.
Forskarna höjer också ett varnande finger för att för mycket tv-tittande kan vara skadligt för hälsan. Inte nog med att vi blir mindre produktiva och fysiskt inaktiva, vi stoppar dessutom i oss onyttigheter under tiden. Den kombinationen riskerar att leda till mer långtgående men som fetma, diabetes, hjärtsjukdomar och andra kroniska hälsotillstånd.
Analyserade unga människors tv-vanor
Hur detta hänger ihop med depression kom forskarna fram till genom att analysera tv-vanorna hos 316 personer mellan 18 och 29 år. Detta kombinerade de med att ställa frågor om hur ofta deltagarna kände sig deprimerade och ensamma. Vad man kunde se var att de personer som tittade mycket på tv också var de som kände sig mer deprimerade och ensamma än övriga. Problem med självkontrollen var ett annat samband som forskarna kunde se, dessa människor tenderade nämligen att prioritera tv-tittandet framför andra viktigare saker.
Tecken på depression
Skillnaden mellan tillfällig nedstämdhet och depression är inte så tydlig alla gånger. Några tecken på att du är deprimerad kan vara om:
- Du har varit nedstämd varje dag under mer än två veckor
- Du har varit orkeslös varje dag under mer än två veckor
- Du har tappat lusten
- Du känner att allt är meningslöst
- Du har låg självkänsla
- Du tänker på döden
- Du har ett ojämnt humör
- Du har värk i kroppen
Om du känner igen dig i flera av ovanstående påståenden kan du lida av depression och bör i så fall ta kontakt med din vårdmottagning för vidare utredning. Tänk också på att det inte alltid är du själv som märker av symtomen, utan att det är personer i din närhet som påpekar dessa.
Läs mer om depression, behandling, hur man lever med det och vad man kan göra som anhörig i artikeln ”Diagnos depression – vad gör jag nu?”