Ange ditt sökord

Det sägs att vissa inte bryr sig om kärlek eller sex, bara de får sitt kaffe. Foto: Shutterstock

Det sägs att vissa inte bryr sig om kärlek eller sex, bara de får sitt kaffe. Foto: Shutterstock

Hälsoeffekter av koffein – vårt älskade kaffe och te!

Kaffe och te dricks över hela världen och är ett viktigt inslag i många kulturer. Därför finns det också mycket forskning kring koffein och hälsa.

Annons:

Koffein är det vanligaste centralstimulerande medlet i världen. Minst 70 procent av den vuxna befolkningen konsumerar varje dag koffein – i kaffe, te, energidrycker och andra livsmedel – i en sådan mängd att det på olika sätt har en påverkan på kroppen.  Ämnets positiva hälsoeffekter, som får allt mer stöd i forskning, är effekter på äldres kognitiva förmåga, Parkinsons sjukdom, diabetes typ 2 och Alzheimers sjukdom.

Lite kaffehistoria

Kaffe började odlas i Jemen redan på 500-talet men det var först på 1200-talet som man började rosta bönorna och då skapades den dryck som vi numera kallar kaffe.

Norden har världens absolut högsta kaffekonsumtion. Idag dricker svensken i genomsnitt 3,4 koppar per dag. Man brukar uppge att en normalstor kopp kaffe på 125 ml innehåller cirka 100 mg koffein. För att jämföra innehåller en burk Coca Cola på 330 ml runt 50 mg koffein och en kopp svart te på 150 ml omkring 50 mg koffein. Kaffe innehåller vanligtvis runt dubbelt så mycket koffein som svart te. I örtteer och rooibos (rött te) finns inget koffein.

Vad är det som gör kaffe till en så älskad dryck?

Det sägs att vissa inte bryr sig om vare sig kärlek eller sex, bara de får sitt kaffe. Kaffe är dock inte en klassiskt beroendeframkallande drog. Däremot får man abstinenssymtom som huvudvärk, om man inte får sin kopp kaffe. Under tre till fyra dagar skulle koffeinet i kaffe kunna hålla oss vakna. Därefter fungerar inte kroppen utan sömn och man kan till och med dö av sömnbrist. Den största risken med att dricka kaffe eller te är förmodligen överdosering av koffein. En dödlig dos koffein motsvarar omkring 100 koppar kaffe. Effekten man vill åt kommer vid låga doser koffein, då man blir pigg, aktiv och kan få en euforisk känsla. Vid högre doser kan man istället få ångest, känna oro och bli inaktiv. Vad som är mycket och lite varierar dock från individ till individ. Vissa klarar av att dricka tio koppar medans andra blir ”stirriga” av bara en kopp. Även hos samma individ kan effekten variera, exempelvis tål ofta gravida koffein sämre.

– Det finns forskningsresultat som tyder på att avkomman till mammor som intagit koffein under graviditeten kan få beteendeförändringar, genom att de reagerar kraftigare än andra på centralstimulerande medel. Den förändringen tycks kvarstå även en generation senare, säger Bertil Fredholm, professor i farmakologi vid Karolinska Institutet. Men det har också kommit studier som visar att det kan vara positivt för barnet att få koffein genom att risken för tillfälliga andningstillstånd, apnéer, minskar hos för tidigt födda barn.

Antioxidanter

Te liksom kaffe innehåller antioxidanter, vilket är ämnen som motverkar så kallade fria radikaler i kroppen, som anses ligga bakom utvecklingen av flera stora sjukdomar, bland annat cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 2. Mängden antioxidanter i en kopp te motsvarar ungefär två äpplen eller sju glas apelsinjuice. Tillverkningssättet av just grönt te gör att det innehåller rikliga mängder antioxidanter och även en mindre mängd vitaminer och mineraler. Vitt te har behandlats mycket lite och innehåller därför mest antioxidanter.

Koffeinfritt kaffe har också visat på vissa hälsoeffekter, så det är inte helt klart vad det verkligen är för ämnen i kaffet som är positiva för hälsan. Efter att ha tagit del av den senaste forskningen kan man helt klart säga att kaffe och te i ”måttliga” mängder (tre till fyra koppar per dag) är bra drycker. Det krävs dock fler studier för att ännu tydligare kunna förstå koffein, kaffe, te och dess hälsoeffekter. Kanske blir råden i framtiden att alla bör dricka både kaffe och te – för hälsans skull!

Forskning på kaffe

Under ett internationellt symposium på Karolinska Institutet presenterade forskare de senaste rönen kring koffein. Nedan kan du se lite information om vad som togs upp under symposiet, som nu har några år på nacken.

Forskning om kaffe som diskuterades under symposiet

  • Om man drack tre koppar kaffe varje dag under 20 år, hade man bara hälften så stor risk att få Parkinsons sjukdom.
  • Om man dricker kaffe regelbundet under två veckor, minskar minnesförluster hos individer med Alzheimers. En svensk-finsk studie visar att tre till fem koppar kaffe om dagen i medelåldern, sänkte demensrisken med 70 procent. Den sannolika förklaringen är enligt forskargruppen kaffes höga innehåll av antioxidanter, som fungerar neurologiskt skyddande.
  • Möss som fick koffein fick en signifikant förbättring att motstå lungmetastaser, vid lungcancer.
  • I en norsk studie såg man minskad risk för malignt melanom för dem som drack kaffe, men detta gällde enbart för kvinnor, ej män.
  • En japansk studie visar att koffein kan minska risken att få kolon cancer hos kvinnor, ej män. Antagligen är det mäns testosteron som på något sätt orsakar denna skillnad.
  • Att inta koffein dagligen kan på lång sikt minska risken för diabetes typ 2 och insulinresistens.
  • Lungfunktionen ökar signifikant efter intag av koffein, för astmapatienter.

Övrig forskning

  • Kvinnor som dricker kokkaffe mer än fyra gånger per dag löper mindre risk att drabbas av bröstcancer än kvinnor som dricker kaffe mindre än en gång per dag. Det visar Lena Nilsson med medarbetare vid Umeå universitet.
  • Dricker man mer än sju koppar kaffe om dagen ökar risken för att se och höra saker som inte finns (hallucinationer), visar forskning från universitetet i Durham.

Forskning om te

  • Det är framför allt i laboratorium och djurtester som grönt te har gett positiva resultat mot cancer. Det finns även undersökningar med människor som visat på lovande resultat, men även studier som inte har kunnat påvisa några positiva effekter.
  • En regelbunden konsumtion av grönt te, minst en till två koppar per dag, visade på en minskad risk för tidig död, i en japansk studie. Effekten var som störst när man endast tittade på hjärt-kärlsjukdomar, kvinnor och hög tekonsumtion (31 procent minskad risk för tidig död).
  • Tre koppar svart te per dag, eller mer, har visat sig minska risken att drabbas av hjärtinfarkt.
  • Om man lider av järn- eller blodbrist bör man dock vara försiktig med att dricka te till maten, då det eventuellt kan minska upptaget av järn från vegetabiliska källor.
Annons:

Källor: Nobelminisymposium på Karolinska Institutet, maj 2010, www.kaffeinformation.se, www.omte.se, SCB

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: