Ange ditt sökord

Glutamat kan avslöja självmordsbenägenhet

Glutamat kan avslöja självmordsbenägenhet

Svenska forskare tror sig kunna visa en koppling mellan ämnet glutamat och självmordsbenägenhet och vill därför skifta ett 40 år gammalt fokus för att bättre kunna förhindra självmord. 

Annons:

Att i framtiden kunna ge själmordsbenägna patienter anti-glutamatmediciner kan därför bli ett viktigt verktyg i kampen om suicidprevention.

Viktiga fynd

Forskarna presenterar sina nya forskningsrön i tidskriften Neuropsychopharmacology. Det är resultatet av ett mångårigt samarbete mellan Lena Brundin i lund och Sophie Erhardt vid Karolinska Institutet. De båda forskarna har studerat hur inflammation kan leda till psykiatriska sjukdomar. 

”Fynden är väldigt viktiga eftersom de visar på en kemisk sjukdomsmekanism hos patienter”, skriver Lena Brundin i ett uttalande. Hon fortsätter med att konstatera att ”det har funnits stort fokus på en annan signalsubstans, serotonin, i 40 år. Våra slutsatser pekar på att det är dags att flytta en del av det fokuset till glutamat”.

I studien ingick totalt 100 personer varav cirka två tredjedelar var inlagda på sjukhus efter självmordsförsök medan resterande var friska. 

Dubbelt så höga nivåer

När forskarna tog prover på ryggmärgsvätskan visade självmordspatienterna upp dubbelt så höga nivåer v kinolinsyra än de friska personerna i studien. Högst värden hade dessutom de patienter vars självmordsbettende var som tydligast.

Kinolinsyra är ett kemiskt ämne som ökar signalstyrkan i glutamatsystemet och Lena Brundin skriver ”anti-glutamatmediciner är fortfarande under utveckling” konstaterar hon samtidigt att de skulle kunna bli ett viktigt verktyg för att förhindra självmord.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: