Ange ditt sökord

Undvik eventuell hjärn- eller hjärnhinneinflammation genom att vaccinera dig mot TBE om du vistas i riskområden. Fästingarna vaknar så snart värmen kommer. Foto: Shutterstock

Undvik eventuell hjärn- eller hjärnhinneinflammation genom att vaccinera dig mot TBE om du vistas i riskområden. Fästingarna vaknar så snart värmen kommer. Foto: Shutterstock

Glöm inte fästingvaccinationen

Vi går i väntans tider inför att få vaccinera oss mot covid-19. Då är det lätt att glömma bort exempelvis TBE-vaccination. Fästingarna har dock redan börjat vakna och då är det hög tid att vaccinera sig.

Annons:

– TBE har hamnat lite i skuggan av coronapandemin, men fästingar tar inte semester och det är en allvarlig sjukdom som det är lätt att skydda sig mot med vaccin. Det är mycket viktigt att man har koll på sitt skydd och att man inte skjuter upp att skydda sig mot TBE, säger Rolf Gustafson, specialist i infektionssjukdomar och klinisk immunolog på Doktor24

Planerar dina fästing- och covidvaccinationer 

Det är hög tid både för dig som redan har påbörjat TBE-vaccinering såväl som för dig som ska ta din första spruta mot TBE att boka tid för detta. De som inte tidigare vaccinerat sig mot TBE ska hinna med två doser med en månads mellanrum. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vaccinationer bör tas minst en vecka före eller efter covid-vaccinet.

Ökad risk när hemmakontoret flyttar ut

Fästingsäsongen brukar pågå mellan mars till oktober men det är temperaturen och inte kalendern som styr. Vid fem plusgrader vaknar de första vuxna fästingarna och kort därefter, runt sju plusgrader, vaknar fästinglarverna. Vi spenderar mer tid utomhus under rådande pandemi och därmed blir skyddet extra viktigt. Majoriteten TBE-fall rapporteras vanligtvis från Upplands och Södermanlands skärgårdar samt omkring Mälaren och i Västra Götalandsregionen.

Tips inför TBE-vaccinationen

  • Vaccinera dig i god tid. Man får visst skydd redan efter första sprutan även om man inte är fullt skyddad.
  • Om man missat en spruta efter att ha fått grundskyddet, behöver man inte börja om från början utan kan ofta bara fortsätta med nästa spruta.
  • Även om du bara tillfälligt vistas i ett riskområde för TBE, är det ändå viktigt att vara skyddad.
  • Leta efter fästingar på kroppen efter utomhusvistelse. Detta är viktigt för att minska risken för att bli smittad med TBE, för det tar i regel bara några minuter efter att en fästing bitit sig fast innan TBE-smittan överförs.

Gillar fästingarna just dig?

Det visar sig att fästingar är mer intresserade av vissa personer. Det kan handla om dofter vi utsöndrar, koldioxid i vår utandningsluft och ju varmare och svettigare vi är desto mer populära blir vi bland fästingar. En nyduschad person i vita kläder som täcker armar och ben är mindre attraktivt för fästingar än kortärmat och barbent även om det inte är en garanti på att slippa bli biten.

Om TBE

TBE, Tick Borne Encephalitis, är en virussjukdom som sprids genom bett från infekterade fästingar. Inkubationstiden är vanligen en till två veckor. De tidigare symtomen för TBE kan vara huvudvärk, muskelvärk, trötthet eller feber. Dessa symtom kan vara i upp till en vecka. Därefter får upp emot en tredjedel en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Symtomen för hjärn- eller hjärnhinneinflammation innefattar bland annat hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljus- och ljudkänslighet samt koncentrationssvårigheter. Cirka 10 procent av de som drabbas av hjärn- eller hjärnhinneinflammation kan få olika symtom på förlamning.

Annons:

Källor:

Doktor24

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: