Ange ditt sökord

Fotograf: Bosse Johansson

Fotograf: Bosse Johansson

Gerd drabbades av stroke: Men nu är livet som det ska vara!

Det har gått åtta år sedan Gerd Lilljha drabbades av en stroke och blev halvsidigt förlamad. Men tack vare envishet, självrehabilitering, trädgårdskötsel och lite strategiskt gnäll är hon idag en lycklig och välmående 75-åring. 

Annons:

Gerd Lilljha må vara pensionär, men sysslolös är hon inte. Är det inte någon av hennes tre pudlar eller någon annans hund som ska få pälsen friserad är det hennes stora trädgård som kräver omvårdnad.

När hjärtat började rusa

Men att ha mycket att göra är inte något nytt för Gerd Lilljha. När hon jobbade som mest, för närmare 30 år sedan, var hon kallskänka på en restaurang samtidigt som hon drev sin egen cateringfirma och födde upp hundar. Det var under denna stressiga tid som hennes hjärta en kväll började rusa ännu värre än vanligt.

– Jag hade jobbat ovanligt intensivt i tre dygn och när jag skulle gå och lägga mig ville inte hjärtat lugna ner sig på flera timmar, berättar Gerd.

Hjärtrusningarna var hon för all del van vid. De kom lite då och då, men de brukade gå över efter en stund.

– Min mamma var likadan så därför tyckte jag inte det var så märkvärdigt, säger hon. Om jag bara lät bli kaffet brukade det inte bli några större problem.

Drabbad av förmaksflimmer

Så småningom konstaterades att Gerd hade förmaksflimmer (läs mer om vanliga symtom vid förmaksflimmer här). För att skydda Gerd från stroke, som är den mest fruktade komplikationen vid förmaksflimmer fick Gerd warfarin, mer känt som Waran, ett blodförtunnande läkemedel.

– Det var bökigt med dessa ständiga kontroller och jag tyckte det kändes otäckt i kroppen, säger hon. Jag hade ju sett vad Waran gjorde med min mamma som drabbades av svårstoppade blödningar och så, men jag förstod att jag behövde medicinen och vågade inte avstå. 

När hon var på ”de ständiga kontrollerna” som krävs för att säkerställa att Waran-dosen är korrekt gjorde hon ingen hemlighet av vad hon tyckte om behandlingen.

– Jag beklagade mig över allt från att jag inte fick äta vad jag ville till att jag var tvungen att gå och ta prover var och varannan vecka. Jag var nog ganska besvärlig, säger hon med ett skratt.

Hjärtat bångstyrigt

För åtta år sedan blev hjärtat så där bångstyrigt igen. Den här gången rusade det på i flera dygn och Gerds granne, som också var läkare, övertalade henne att åka in till sjukhuset.

– De lade in mig direkt och jag fick mediciner som fick ordning på hjärtrytmen, men jag fick göra ett uppehåll i Waranbehandlingen, berättar Gerd Lilljha.

Det skulle visa sig ödesdigert.  Stroke är den mest fruktade komplikationen vid förmaksflimmer och patienterna ska därför behandlas med blodförtunnande medel i förebyggande syfte. I Gerds fall räckte det med ett par dagar utan Waran. Flimret hade lett till en propp som slet sig loss och följde med blodbanan till hennes hjärna. 

Gerd hade fått en stroke. Tack och lov var det inte den värsta sorten, men hon hade drabbats av en lätt förlamning i högra sidan av kroppen. Läkarna ville skicka henne på rehabilitering med sjukgymnastik och allt vad det innebär, men Gerd tackade nej. Hon ville bara hem. Hem till sin vardag och, inte minst, till sin trädgård.

– Jag gick på ren envishet och rehabiliterade mig själv och fastän det var jobbigt så gick det faktiskt bra. 

Nu om inte förr hade Gerd Lilljha insett att förmaksflimmer är på tok för allvarligt för att viftas bort.

Vid ett tillfälle när Gerd var på ett av sina läkarbesök tog hon åter upp frågan om sin behandling och blev då erbjuden att delta i en forskningsstudie. Det var en stor internationell studie som skulle jämföra effekten hos Waran med Pradaxa, ett nytt blodförtunnande läkemedel.  Gerd behövde inte fundera många sekunder innan hon tackade ja – något hon aldrig ångrat. 

– På så sätt kan man säga att det lönade sig att gnälla inför läkare och sköterskor, skrattar hon. 

Resultatet av studien fick mycket uppmärksamhet. Pradaxa visade sig ge samma goda skydd som Waran för att förebygga stroke men med skillnaden att det inte krävs samma omfattande kontroller, eller att effekten av medicinen påverkas av vad man äter eller dricker. Pradaxa är idag godkänt för att förebygga stroke vid förmaksflimmer och ytterligare minst en riskfaktor, till exempel tidigare stroke, högt blodtryck, diabetes eller hjärtsvikt. Gerd är en av de som behandlats längst i Sverige med den nya medicinen.

– Nu får jag äta vad jag vill och det räcker med någon enstaka kontroll per år, säger hon. Men framförallt känner jag mig trygg och kan leva som jag vill – nu är livet som det ska vara!

Vis av sin erfarenhet är det inte utan att Gerd Lilljha idag är lite arg på sig själv för att hon inte tog sitt flimmer på allvar redan för trettio år sedan. Själv hade hon tur i oturen som klarade sig så pass bra, men till vänner och bekanta predikar hon om att stroke inte är att leka med.

– Märker man de minsta konstigheter med hjärtat ska man absolut se till att få det utrett, säger hon med eftertryck.

Se filmen och lär dig tecknen på stroke

Fakta farligt förmaksflimmer:

Förmaksflimmer femdubblar risken för stroke 

Förmaksflimmer får hjärtat att slå snabbt och ojämnt. Hjärtats förmak hinner inte dra ihop sig tillräckligt för att tömmas på blod. Detta restblod kan då levras och bilda en propp. Proppen kan sedan lossna och färdas med blodbanan till hjärnan och orsaka en stroke.

Förmaksflimmer är den vanligaste formen av rytmrubbning i hjärtat. 

I Sverige är minst 180 000 personer drabbade. 

Det finns beräkningar som visar att rätt medicinering minskar risken för stroke med 70 procent. Trots att majoriteten av patienter med förmaksflimmer rekommenderas blodförtunnande behandling är det bara omkring hälften som får det. 

Blodförtunnande behandling för att förebygga stroke – ett gammalt preparat och tre nya

Waran är ett blodförtunnande medel som har använts sedan 1950-talet. Waran påverkas av vitamin K och därför kan exempelvis jordgubbar och gröna grönsaker som innehåller mycket K-vitamin motverka Waranets blodförtunnande effekt.  

Waran är effektivt och väl beprövat, men behandlingen kräver regelbundna kontroller (en gång i månaden eller oftare) och medför en ökad risk för blödningar.

Nya läkemedel för förebyggande av stroke vid förmaksflimmer  

De nya medicinerna påverkas inte av matintag och patienterna behöver  heller inte kontrolleras varje vecka / månad

  • Pradaxa är godkänt och ingår i högkostnadsskyddet.
  • Xarelto är godkänt, men beslut om subventionering är ännu inte fattat.
  • Eliquis inväntar europeiskt godkännande.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: