Ange ditt sökord

George Rocksten, 63 år, efterfrågar mer teknik och hjälpmedel som gör att man som diabetiker kan ta större eget ansvar. Foto: Privat

George Rocksten, 63 år, efterfrågar mer teknik och hjälpmedel som gör att man som diabetiker kan ta större eget ansvar. Foto: Privat

 George Rocksten, 63, har inga komplikationer från sin typ 2-diabetes – alla mina värden är nu bra och stabila

Ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom, njursjukdom, blindhet och amputationer är exempel på komplikationer från dåligt behandlad typ 2-diabetes. Med effektiva moderna läkemedel, bra kost och motion kan dessa ibland livshotande komplikationer undvikas. George Rocksten, 63 år, har haft typ 2-diabetes i flera år, han har bra värden och har inte fått några komplikationer.

Annons:

– Det tog mig flera år att ta emot och acceptera att jag har diabetes och sedan många år att ställa om, men nu jobbar jag disciplinerat för en hälsosam livsstil och för att behålla mina goda värden hela livet. Jag vill känna mig frisk och inte få komplikationer, säger George Rocksten.

Diabetes är en av Sveriges vanligaste folksjukdomar och över 400 000 svenskar har diagnostiserats med typ 2-diabetes. George Rocksten fick diagnosen i 50-års åldern och för honom var det svårt att acceptera sjukdomen.

– Redan för 10-15 år sedan började läkarna säga att jag hade lätt förhöjt blodsockervärde men jag ville inte lyssna åt diabeteshållet och intalade mig att det berodde på att jag jobbade och reste mycket, var stressad och åt dåligt. Efter några år var det inte hållbart längre och jag blev diagnostiserad med typ 2-diabetes. Det var tufft att ta in att jag hade en sjukdom men ganska snabbt blev det tydligt för mig att jag behövde göra förändringar för att behålla min hälsa och må bra. Det är upp till mig och jag kunde inte fortsätta ignorera verkligheten, berättar George Rocksten.

Läs mer om individanpassad behandling för att slippa få komplikationer.

Är noggrann och uthållig

Forskning har visat att personer som har rätt medicinering, får rätt vård för att nå de mål som finns för diabetesbehandling och som sköter sin diabetes väl inte behöver få några komplikationer.

– Jag är metodisk, noggrann och uthållig för att få ner mina värden till stabila nivåer. Jag fick möjlighet att gå i pension i förtid och ändrade om hela min livsstil. Jag började äta mindre mat, mer regelbundet och mycket grönt. Jag äter absolut fortfarande smörgåsar, chips och ibland även godis, men inte lika ofta som tidigare. Jag har alltid tränat mycket men har nu lagt till mer varierad konditionsträning och vardagsmotion, jag har minskat min stressnivå och sover mycket bättre. Självklart är också de läkemedel jag tar dagligen viktiga. Det är en effektiv medicinsk behandling i kombination med mitt eget agerande som hjälper mig att nå mina värden. Alla mina värden har snabbt gått ner och har stannat på bra nivåer under en längre tid. Som gammal tävlingsmänniska blir jag peppad av kontrollerna som visar att allt går åt rätt håll, säger George Rocksten.

Blodsockernivån, blodfetter och blocktryck är riskfaktorer som är viktiga att hålla koll på för att undvika komplikationer.

– Mitt långtidsblodsocker är bra säger läkarna, och det känns skönt. Men jag tänker på framtiden och vad som kommer hända om 10 eller 15 år eller om jag flyttar utomlands, kommer mina värden påverkas av det? Det är en lömsk sjukdom så mina värden och val av livsstil är hela tiden något som jag måste ta hänsyn till i alla mina beslut, berättar George Rocksten.

Saknar rätt hjälpmedel från vården

George Rocksten tycker överlag att vården (såväl läkare som dietist) varit bra och upplever att han fått snabb, metodisk och professionell hjälp.

– Kunskapen är jättebra och behandlingen och medicineringen strukturerad. Men jag kan tycka att man ligger efter när det kommer till teknik, modeller och hjälpmedel som gör att jag som patient kan ta mer ansvar. Jag har använt en modell som jag fick tag på via ett utskick från Diabetesförbundet och som har varit till väldigt stor hjälp. Där kan jag följa mina värden, se trender och hela tiden se hur blodsockernivån ligger, hur min kropp påverkas av att exempelvis dricka alkohol, resa eller sova dåligt. Jag kan förhålla mig till hur jag äter och behandlar mig själv och får en känsla av konsekvenserna, bra som dåliga, säger George Rocksten.

Förutom kunskap och hjälp via vården har George Rocksten också lyssnat på flera utbildningar via Diabetesorganisationen i Sverige (DiOS).

– Jag tycker att de varit informativa och bra med olika infallsvinklar om exempelvis kost eller medicinering. Det är ingen som vet om min disciplin räcker och om mina värden kommer fortsätta hålla sig bra och därför vill jag alltid hålla mig uppdaterad om den senaste kunskapen för att mina värden ska vara optimala. Jag är optimistisk för framtiden men har stor respekt för sjukdomen och att jag måste fortsätta ha en god hälsa och medicinsk behandling som gör att jag kan behålla mina värden såsom de ska vara, säger George Rocksten.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: