I stället för att flytta hud från andra ställen på kroppen eller operera in proteser av icke-biologiska material, blir det allt vanligare att plastikkirurger odlar patientens egna celler för att laga skador. Vid exempelvis brännskador odlas ytterhud från epitelceller som sedan får växa fast på sårytan. Om man däremot behöver få celler att växa djupare ner i huden krävs andra metoder.
Forskargruppen vid Linköpings universitet har studerat olika sätt att odla den aktuella celltypen i ett matrix, en byggnadsställning och därefter fört in den i kroppen. De bästa resultaten har uppnåtts med porösa sfärer i mikroformat (några hundradels millimeter i diameter) som består av gelatin som förekommer naturligt i människokroppen.
– Sfärerna har många fördelar. Enorma mängder celler kan odlas i gelatinet, och materialet kan även injiceras i patienten, säger Fredrik Huss, blivande plastikkirurg som beskriver metoden i sin doktorsavhandling. Alla typer av celler som prövats har växt mycket bra i gelatinbollarna både hudceller, bindvävsceller, broskceller, förstadier till fettceller och bröstkörtelceller.
– Våra resultat skapar enorma möjligheter för mjukdelsreparation. Det är en enklare och mer tillförlitlig metod än den fettransplantation vi använder oss av i dag, säger Fredrik Huss
Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 4 2005