Ange ditt sökord

Att ge blod är verkligen en insats som kan rädda liv - och det behövs ständigt nya blodgivare. Foto: Shutterstock

Att ge blod är verkligen en insats som kan rädda liv - och det behövs ständigt nya blodgivare. Foto: Shutterstock

Allt blod som ges via blodcentralerna testas noggrant för att säkerställa att det inte föreligger någon som helst risk för blodsmitta. Foto: Shutterstock

Allt blod som ges via blodcentralerna testas noggrant för att säkerställa att det inte föreligger någon som helst risk för blodsmitta. Foto: Shutterstock

Normalt tar det cirka tio minuter att ge blod och besöket som helhet brukar ta en halvtimme. Foto: Shutterstock

Normalt tar det cirka tio minuter att ge blod och besöket som helhet brukar ta en halvtimme. Foto: Shutterstock

Ge blod – så går det till

Blodgivning, att donera ditt blod, är en av de viktigaste samhällsinsatserna vi kan göra. Varje år behövs lagren fyllas på för att det ska finnas tillgängligt om och när det behövs.

Annons:

För att kunna säkerställa tillgången till blod vid exempelvis olyckor behöver blodbankerna en kontinuerlig ström av blodgivare. Bloddonation sker på olika platser i landet, i fasta lokaler eller på så kallade blodbussar som åker runt till olika platser. Proceduren för hur du lämnar blod är dock densamma oavsett vart du går för att ge blod.

Kan alla ge blod?

Alla friska vuxna människor kan ge blod, ja. Det finns däremot olika typer av blodsmitta som genom en blodtransfution, det vill säga att man donerar blod och någon annan får det, kan smitta. Därför har man satt upp ett antal parametrar som ska säkerställa att allt blod som doneras är fritt från smitta. Till exempel måste du ibland under en kortare eller längre tid avstå från att lämna blod om du varit utomlands. Andra aspekter som man tar hänsyn till är vilket sexuellt umgänge man har haft då vissa blodsmittor smittar via sex, om du tar olika typer av läkemedel eller vaccinationer eller om du nyligen har tatuerat dig.

När du beslutat dig för att du vill ge blod får du vid varje besök på en blodcentral fylla i en hälsodeklaration. Utifrån hälsodeklarationen, samt att ditt blod testas vid varje tillfälle, bedömer man om du kan ge blod på en gång, behöver vänta eller vilka möjligheter som finns för just dig att hjälpa till. Hela processen kan låta omständig men görs för att inget smittat blod ska hamna i blodbankerna och därmed riskera att smitta andra.

Jag vill ge blod – vad händer nu

Vid ditt allra första besök på en blodcentral är syftet faktiskt förberedelse för din första blodgivning. Man brukar säga att besöket tar ungefär en halvtimme och du behöver komma ihåg att ta med dig giltig legitimation. Det första du kommer att göra är att fylla i hälsodeklarationen som ger en fingervisning omhurudvida du är frisk och har kan ge blod. I samband med att du fyller i din hälsodeklaration intervjuas du även av trygg och kunnig personal på blodcentralen. Då kan du även passa på att ta upp frågor, funderingar eller andra tankar kring blodgivning och din möjlighet att ge blod.

Därefter sker den kliniska delen där ditt blodtryck och blodprov tas. Anledningen till detta är förljande:

  • För att undersöka vilken blodgrupp du har (ABO och Rh).
  • För att ta reda på ditt blodvärde (Hb) för att se om du har tillräckligt med blod för att dela med dig. Ditt blodvärde måste vara minst 125 g/L om du är kvinna och 135 g/L om du är man.
  • För att  se om du har gulsotsvirus typ B eller C, syfilis, HIV eller HTLV I + II.

Är du tveksam om du bör ge blod är det här ett perfekt tillfälle att ta den diskussionen då all personal på blodcentralen har tystnadsplikt. Skulle du av någon anledning vilja avregistrera dig från blodgivning går det också bra, du behöver inte ange någon anledning.

Det här händer efter provtagningen:

  • Ditt prov skickas för analys till laboratoriet.
  • Om något av provresultaten behöver diskuteras hör vi av oss.
  • Om allt är bra med ditt blodprov, blir du normalt kallad till blodgivning efter 3-6 veckor.
  • Om du gjort din provtagning hos en blodbuss så kan det ta upp till ca 4 månader innan den kommer tillbaka till dig igen. Först då kommer du att få en kallelse.
  • Om du har några frågor under tiden så är du alltid välkommen att prata med din blodcentral.

Så går det till att ge blod

Oavsett om det är första gången eller tionde gången du lämnar blod inleds alltid ditt besök med att du fyller i hälsodeklarationen och visar upp giltig legitimation. Vid varje tillfälle testas också blodet igen för att se att det inte finns någon blodsmitta.

Själva besöket tar även här en halvtimme och blodgivningsdelen cirka tio minuter. Vid varje tillfälle ger du ungefär 4,5 deciliter blod vilket motsvarar en tiondel av allt blod i din kropp. Det är bra att tänka på inte ge blod på fastande mage utan ät och drick som vanligt innan du ska ge blod. Tänk även på att känna efter om du känner dig pigg och frisk då blodgivning i viss mån påverkar kroppen. Efter att du är klar med själva blodgivningen är det bra att ta det lugnt en stund, de flesta blodcentraler erbjuder fika och en möjlighet att sitta ner efter att man har avslutat blodgivningen. Ett normalt arbete går oftast bra att gå tillbaka till efter en blodgivning däremot rekommenderar man bland annat att du undviker motion upp till ett dygn efter ditt besök på blodcentralen.

Därför ska du ge blod

Om du är en frisk vuxen person finns ingen anledning till att inte ge blod. Ditt blod behövs för att finnas till hands i samband med större olyckor och trauman. Därför är det också viktigt att det finns ett kontinuerligt flöde av blodgivare så att det inte tar slut på donerat blod. Brist på blod kan bland annat uppstå sommartid, då många reser bort eller helt enkelt inte tar sig tid att donera blod samtidigt som det till exempel sker en hel del trafikolyckor i sommartrafiken.

För att läsa mer om blodgivning, frågor och svar och vart du kan donera blod så besök gärna https://geblod.nu/ där du kan läsa mer och hitta kontaktuppgifter om just du har några frågor. Det finns även möjlighet att läsa berättelser från personer som har blivit räddade genom bloddonationer.

Annons:

Källor:

Geblod.nu

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: