Ibland undrar man om vissa människor helt enkelt var självskrivna att bli det man blir i livet. Är det en slump att Gabriel Forss blev körledare när hans farfar i sin tur hade lett körer i över 70 år eller är det skrivet i stjärnorna. Lite av varje kommer jag och Gabriel fram till när vi pratas vid. För visst kan det behövas ett mått av naturlig talang i kombination med en ödets nyck.
– Det var inte självklart att jag skulle bli körledare men att jag däremot vuxit upp med musik, det går inte att bortse från. Mina föräldrar har berättat hur jag redan som liten bebis njöt av musik och börja sjunga i kör, det gjorde jag redan som fyraåring hemma i Katrineholm. Så ja, musiken har alltid funnits där och jag sjöng för livets lust, i alla körer som fanns. Skolkörer, kyrkokörer och så sjöng jag såklart hemma, minns Gabriel.
Körer är fascinerande
Efter att i flera år ha sjungit i kör ville det sig så att Gabriel fick frågan om att testa att leda en kör. Sagt och gjort, Gabriel tog sig an utmaningen och med ett resultat därefter.
– Folk kom fram till mig och berömde mig för hur jag ledde kören. Jag kan väl säga att jag insåg där och då att även om det här inte var något jag hade gjort innan så var det absolut något jag kunde klara av. Och just det här med körer är fascinerande, gemensamhetsfaktorn är så stark. Istället för att du själv står där på scenen inför allas ögon så är det du och flera andra. Gemenskapen i det tar fram så mycket styrka och energi, det slår mig varje gång jag leder en kör.
Som alla vet är ju måndagar en hyfsat impopulär dag på veckan. Helgen är borta, det är lång till nästa helg, arbetsveckan börjar för de allra flesta och ja, det är en klassiker att måndagar helt enkelt inte är någon höjdare. Mycket riktigt konstaterar Gabriel som leder körer på måndagar, något som faktiskt förändrar människors medvetande.
– Jag kan verkligen se på människor hur mungiporna hänger vid knäna, de är trötta och stressade när de kommer in på måndagarna. Men, redan efter någon halvtimme med kören spricker de flesta upp och det skapas en energi som man kan dela med sig av, en energi som fyller rummet och som når oss alla. Det är körsång när den är som bäst.
Människor mår bra av sång
Nu låter det kanske som att körsång skulle vara någon form av terapi och faktum är, det kan det vara. Vi diskuterar just den egenskapen, att människor mår bra av sång. Det finns olika studier som påpekat detsamma, att sång förlöser endorfiner i människokroppen, ämnen som får oss att må bra helt enkelt. Så visst, sång kan fungera som en form av terapi, det skriver Gabriel utan att tveka under på.
– Sång, och körsång, gör inte bara människor lyckligare vet du, det kan även ge människor ett både sundare och längre liv. Som exemplet med måndagar, man ser att människor mår bättre av att vara med och sjunga i kör. Det finns en terapeutisk egenskap i körsången, med sången rensar vi ut våra känslor. Vi sjunger ut dom kan man säga.
Att körsången kan vara hälsosam har till och med företag tagit nytta av. En friskvårdstimme är något som företag kan erbjuda sina anställda för att under en betald timme göra något hälsosamt. Det kan vara allt från att gå till gymmet till att, just det, sjunga i kör. Faktum är att Gabriel under samtalet berättar att han har flera körmedlemmar som med sitt företags goda minne använder sin friskvårdstimme till att sjunga i kör. Så att säga att körsång anses hälsosamt är ingen underdrift.
Gäller att ha rätt inställning
Alla har vi väl sett hur tjuren Ferdinand, detta stora, tecknade och mycket blyga klövdjur, ryggar undan från tjurfäktningsarenan när publiken jublar. Det får mig att tänka på hur det är att delta i en kör, att som färsking och kanske lite blyg gå in i denna gemenskap och dessutom stå framför en samlad publik. Vi kommer in på hur viktigt det är att som körledare ha rätt inställning till sina körmedlemmar.
– Min filosofi är att absolut inte vara hård och strikt. Jag vet att vissa körledare har den taktiken men det kan jag lugnt säga att inte jag har. För mig är körledarskapet en form av coaching. Jag är där för mina körmedlemmar, att få dom att öppna sig. Då handlar det inte om att vara tuff utan om att vara lyhörd och att peppa för att få människor att göra det bästa som de kan. Till mina körer är alla välkomna och det betyder att jag också måste vara öppen för att alla människor är olika och har olika förutsättningar. Det gäller även mitt musikval, jag väljer musik som passar alla åldrar från tjugo år till sjuttiofem år. Musiken kan vara moderna låtar som jag anpassar till en kör eller mer klassiska låtar. Det här är en del i att alla ska känna sig trygga i gemenskapen och musiken. Det är grundläggande för att få kören att våga och ge av sig själva.
Gabriel och jag fnular vidare på vad det är som gör att människor öppnar sig när man hamnar i en kör. Vi landar i att det handlar dels om att man känner sig trygg men också att man är öppen för att ta emot den energi och den glädje som en kör kan sprida. Gabriel lyfter ett utmärkt exempel på hur det kan se ut.
– Det händer att jag får bokningar att leda en intensivkurs eller ett sångtillfälle på en bank. Där finns det en hierarki, en känsla av att vara korrekt och också lite tillbakahållen många gånger. När vi börjar brukar det inte bara bli stelt utan också vara en fråga om att alla vill prestera. Jag brukar då jobba ganska hårt med att mjuka upp den här attityden och oftast måste jag säga att det fungerar. Plötsligt släpper deltagarna ner garden och vågar sakta men säkert sjunga ut. Du ser hur chefer står bredvid anställda och skrattar, sjunger och lever ut. Det är en häftig känsla och det skapar en prestigelös tillvaro där alla kan slappna av och våga mer.
Som du kanske förstår går det inte direkt att vara introvert om man ska vara en inspirerande körledare, ibland inför så många som tusen deltagare eller mer. Samtidigt undrar jag, finns det två Gabriel, en körledare Gabriel och en privat Gabriel.
– Du har rätt, som körledare måste jag vara utåtriktad och jag har nog alltid varit det. Samtidigt kan jag privat, på en fest där jag inte känner någon, vara ganska blyg. Det betyder inte att jag är annorlunda som person, bara att jag är olika beroende på vilken miljö jag är i.
Jag känner igen mig, som journalist kan jag inte direkt vara en blyg viol jag heller men jag är samtidigt privat av mig när jag inte arbetar. Så vi konstaterar att det ena inte utesluter det andra och att många människor förmodligen fungerar på samma sätt. Förutom att dela den egenskapen delar både jag och Gabriel ett ohämmat intresse för musik. På frågan vad musik betyder för Gabriel börjar han med att fundera och konstatera att det nog inte går att förklara på ett bra sätt bara för att sekunden senare leverera en alldeles fantastisk liknelse.
– Jag tänker på musiken som vatten i kranen, är du med? Musiken är ett behov och precis som jag tar ett glas vatten ur kranen när jag är törstig så är musiken ett behov som jag behöver tillfredsställa. Eftersom jag är omgiven av musik och ljud hela dagarna kan jag absolut uppskatta att det är tyst hemma men jag måste säga att ett liv utan musik, det skulle jag aldrig kunna tänka mig.
Ett sätt att leva
Jag kan bara hålla med och vi kommer till slutsatsen att musik faktiskt kan vara ett sätt att leva. För Gabriel är även körsången ett sätt att leva. Den körverksamhet han håller i tre storstäder involverar över tvåtusen deltagare, tjugo veckor om året.
– Jag har något som heter ”Sjung med Gabriel”. Det här började i Stockholm för tretton år sedan och har sedan dess utökats till Göteborg och Malmö. Det går ut på att jag under tio veckor håller en körsession i veckan i respektive stad. Dessa avslutas med en konsert i respektive stad. Det är en helt fantastisk grej som har vuxit sig så stor, idag är det över tusen deltagare i stockholm och runt sjuhundra i övriga städer. Det som började som en körsångsaktivitet är idag ett community.
Jag frågar lite nyfiket vad han menar med ett community och det visar sig att körmedlemmar idag träffas, umgås privat, bildar middagsklubbar och allt möjligt – allting via körverksamheten. Åter förstår man att körsång inte bara är isolerat till sången utan också gemenskapen, den är så viktig för dynamiken och för energin. Förutom att ha körklasserna i storstäderna har Gabriel även utökat med en egen resebyrå. En resebyrå kan låta lite otippat tycker jag först men Gabriel är snabb på att förklara vad det handlar om, nämligen körresor.
– Det började för några år sedan att jag arrangerade resor utomlands för att sjunga i kör och efter ett tag tyckte jag att jag lika gärna kunde starta en resebyrå med fokus på körresor. Idag reser vi över hela världen till länder som Spanien, Sydafrika och Israel och sjunger. Bara till Mallorca kommer det runt hundra personer som får en intensivkurs i körsång som sedan avslutas med en konsert. Resorna är jättehärliga och vi har varit på spännande platser och sjungit, till exempel i Födelsekyrkan.
Känsla av tillhörighet
Även över telefon går det verkligen att ta på Gabriels engagemang när det kommer till körerna. Att använda ordet ”eldsjäl” vore en underdrift. Och det kanske inte är så konstigt när han berättar att hans farfar inte bara höll körer i sjuttio år utan även var aktiv tills han var runt nittio år. Jag kan inte låta bli, som en bra intervjuare, att bolla över frågan om Gabriel tror att han själv kommer vara aktiv så länge, om man nu får äran att leva så länge.
– Jag har hållit på i mer än tjugo år och tycker fortfarande det är jätteroligt. Det är den inställningen jag har, att så länge det är roligt vill jag hålla på. Om jag vill hålla på tills jag är nittio år, det vet jag inte. Det är väl frågan om man får leva så länge, men oavsett så vill jag göra det jag gör så länge jag tycker det är kul. Det är då jag själv kan dela med mig av min energi till andra vilket är viktigt när man står inför en stor grupp människor som man inte bara ska leda utan också motivera och inspirera.
När vi ska börja avrunda samtalet pratar vi lite om hur viktigt det är att människor känner gemenskap. Där kan verkligen en kör göra skillnad, förutom att det tyder på att sång är hälsosamt i allmänhet så kan även känslan av gemenskap bidra till ett bättre samhällsklimat. Kör, och körsång, kan ge människor en känsla av tillhörighet istället för utanförskap. Det finns en energi i det, en känsla av att vara delaktig i någonting större.
För Gabriel som snart än en gång kommer att stå inför flera tusen kördeltagare så kommer det här återigen bli tydligt, hur delaktighet och gemenskap skapar skönsång än en gång.
Fakta Gabriel Forss
Namn: Gabriel Forss
Familj: Sambo, mamma, pappa och två bröder
Bor: Centrala Stockholm
Senast lästa bok: Gillar biografier och läser just nu en biografi om Roxette
För att varva ner: Reser, gärna ensam och i lugn och ro. Tränar en del.
Tränar helst: På gymmet eller är ute och springer.