Det mänskliga hörselsystemet utvecklas inte förrän 26:e graviditetsveckan. Så lyder de tidigare forskningsrönen, men med den aktuella studien hävdar forskarna att ofödda barn reagerar på musik redan tio veckor tidigare.
Visar på lärande redan i livmodern
I studien, som utfördes av Instituto Marquès i Barcelona, deltog 100 gravida kvinnor.
Genom att spela upp musik intravaginalt för deras foster och sedan studera tredimensionella bilder kunde forskarna se hur musiken fick fostren att reagera. Responsen blev att fostret uttryckte rörelser med hjälp av mun och tunga, precis som om de försökte säga något eller sjunga en sång.
Det visar att det är möjligt att kommunicera med fostret och att musik stimulerar utvecklingen av hjärnans språkcentrum. Man kan därför säga att lärandet börjar redan i livmodern.
Kan utesluta dövhet
Det här är första gången som man har lyckats framkalla en särskild rörelse hos fostret. Att fostret kan lyssna och reagera på musik som spelas upp intravaginalt betyder också att man kan utesluta dövhet hos fostret.
Förutom att diagnostisera exempelvis dövhet kan resultaten från studien även användas till att utveckla ultraljudsundersökningar.
Genom den utrustning som forskarna utvecklade för den vetenskapliga studien, finns det nu också ett effektivt sätt att överföra ljud till barnet i livmodern och på så sätt kunna stimulera barnet innan födseln.
Musik av Mozart mest populärt
De musikstycken som framkallade flest reaktioner hos fostren var Mozarts ”Eine kleine Nachtmusik”. Då reagerade hela 91 procent av fostren med att röra på munnen och 73 procent genom att räcka ut tungan. Efter Mozart var Bachs partita för soloflöjt, tätt följt av Queens ”Bohemian Rhapsody”, de musikstycken som lockade till flest rörelser.
Studien har blivit publicerad i den medicinska tidskriften Ultrasound.