Studien som är amerikansk är den senaste i raden som bekräftar ett samband mellan pubertet och ökat sömnbehov.
Sömnbehovet ökar
Från nio års ålder börjar barn och senare tonåringar att lägga sig senare på kvällarna. Samtidigt ökar sömnbehovet när barn kommer in i puberteten.
De amerikanska forskarna har under flera års tid följt nästan hundra barn och forskarna menar att forskningen visar att den biologiska klockan får en senare och senare inställning från just nioårsåldern fram till sjuttonårsåldern.
Somnar en timme senare
I studien kunde man se att en typisk nioåring somnade vid halv tio. En elvaåring däremot somnade en haltvimme senare, klockan tio, och en femtonåring somnade vid elva.
Alltså en timme senare än vid nioårsåldern. Antagligen handlar det ungefär lika mycket om både biologi som om vanor och ovanor, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vid Karolinska Institutet och Stockholms universitet i en kommentar till Sveriges Radio appropå studien.
Skolorna måste börja senare
Den amerikanska barnläkarakademin har nyligen gått ut med en rekommendation att för ungdomar bör skolan börja tidigast klockan halv nio på morgonen. Forskarna bakom den aktuella studien ställer sig bakom rekommendationen.
Enligt Torbjörn Åkerstedt kan senarelagd skolstart på morgonen vara en bra väg att gå även i Sverige men han säger samtidigt att forskarna behöver mer på fötterna. Ett argument emot är att barnen anpassar sig till en senare skolstart och då lägger sig ännu senare.